Stoltenberg: Vi legger opp til lav lønnvekst

Regjeringen innfrir LOs krav i samarbeidet om den nye solidaritetslinjen, ifølge statsminister Jens Stoltenberg. – Budsjettet bidrar til moderat lønnsvekst, sier han.

 

Alt var som det skulle være dagen derpå på Statsministerens kontor, skal vi tolke Jens Stoltenberg (Ap) etter møtet med partene i arbeidslivet onsdag. Alle var rimelig fornøyde med budsjettet. Alle ville gjerne ha noen millioner til sine saker, men ingen var helt enige om hvor det i så fall skulle kuttes for å få det til, ifølge statsministeren.

– Men alt i alt var folk fornøyde med hovedprioriteringene i budsjettet. Det sikrer fortsatt lav inflasjon og rente, og bidrar til økt sysselsetting og lav arbeidsledighet, sier Stoltenberg til NTB.

Holder inflasjonen nede

Og nettopp det har vært LO-leder Roar Flåthens mantra helt siden finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) manet arbeidstakerne til å holde lønnsveksten på et moderat nivå. I en tid da lønnsutviklingen hos handelspartnerne er null og i enkelte land negativ, er det avgjørende for den norske konkurranseutsatte industrien at lønnsveksten og kronekursen holdes i sjakk.

– Budsjettet sampiller godt med både inntektsutviklingen og pengepolitikken etter min mening. Det er partene i arbeidslivet som skal bli enige om lønnsoppgjøret, men jeg mener regjeringen har et budsjett som legger opp til en moderat og ansvarlig lønnsutvikling i årene som kommer, sier Stoltenberg.

Innstilt på fornuft

LO-leder Flåthen er skeptisk til nivået på arbeidsmarkedstiltakene regjeringen legger opp til i budsjettet, men er i det store og hele svært godt fornøyd med et «budsjett for sysselsetting og arbeid». Han går langt i å bekrefte at Stoltenberg innfrir kravene han tidligere har stilt til å bli med på en ny solidaritetslinje.

Budsjettet kommer neppe til påvirke prisstigning og rentenivå, noe som lover godt for kjøpekraften også neste år.

– I år klarte vi å øke kjøpekraften selv med moderat inntektsvekst fordi inflasjon var lav. Vi er fortsatt innstilt av å få til fornuftige lønnsoppgjør hvis de andre gjør sitt, sier Flåthen.