Toget går igjen ved Moi

Togtrafikken på Sørlandsbanen gikk torsdag morgen på ett spor ved Moi stasjon på Jæren. Store vannmasser skyldte onsdag vekk massen under svillene.

Evakuert på grunn av flomfare

Politiet har evakuert 13 husstander i Egersund på grunn av frykt for at en demning kan briste etter det kraftige regnværet.

Nedbøren har ført til store mengder vann i Hellelandsvassdraget og Lundeåna, og prognosene tilsier at vannstanden vil være rundt 20 centimeter over en demning ved totiden natt til torsdag, melder NRK.

Vannet kan da strømme inn i et boligfelt i Egersund, og politiet har i samarbeid med Dalane energi og NVE evakuert 13 husstander fra Mjølhus-området.

– Evakueringen skjedde mellom klokken 22 og 23 onsdag kveld, og vi avventer videre vannstanden i elva. Den vil avgjøre om det vil bli iverksatt ytterligere tiltak, sier operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Klokken 01.50 ble også en bolig i Nyevegen i Egersund evakuert. Dette fordi man fryktet at et forstøtningsmur vil kunne rase ut.

Riksvei 42 er stengt ved Slettebøstrand, og det er umulig å kjøre inn til Egersund. (©NTB)

Mellom 40 og 50 meter med skinnegang ble hengende i løse luften som følge av de enorme nedbørsmengdene onsdag.

Sju lastebiler har kjørt i skytteltrafikk gjennom natten med masse, og det er håp om å få det andre sporet åpnet igjen midt på dagen torsdag, opplyser pressevakt Dag Svinsås i Jernbaneverket til NTB.

– Trafikken ble åpnet på ett spor klokka kvart på ett i natt. Men toget kan fortsatt ikke stoppe ved Moi stasjon. De reisende som skal dit, fraktes med buss, forteller Svinsås.

Den nye Finnfast-tunnelen mellom Rennesøy og Finnøy i Rogaland måtte stenges etter at vannet begynte å flomme inn onsdag kveld. Også en del mengder stein og grus ble skylt med flomvannet inn i tunnelen. Torsdag morgen var tunnelen fortsatt stengt på grunn av opprydningsarbeid. Det er satt inn gratis ferje mellom Judaberg og Mekjarvik for å ta unna trafikken, og situasjonen vil bli vurdert igjen torsdag formiddag, opplyser Statens vegvesen.