Riksantikvaren ikke fornøyd

I forslag til statsbudsjett for 2011 er midler til istandsetting av fredete og verneverdige kulturminner frosset på 2010-nivå.

– Årets budsjett er i prinsippet et nullbudsjett. Tilskuddspostene har bare økt med 3 millioner, forbeholdt tekniske og industrielle kulturminner. Eiere av fredete bygninger har grunn til å være skuffet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Stortinget har satt som mål at alle fredete bygninger skal være sikret og ha et ordinært vedlikeholdsnivå innen 2020. Riksantikvaren har allerede fastslått at overføringene til kulturminnevernet må øke, betraktelig, dersom målet skal nås. Statsbudsjettet for 2011 har ikke tatt høyde for dette. Det er ingen økning i postene Riksantikvaren forvalter til videre fordeling. Dermed vil summen til fordeling blant private eiere av fredete bygg og anlegg forbi den samme. Dette gjelder også for områder som kystkultur og fartøyvern.

Riksantikvaren har derimot fått nærmere 5 millioner ekstra til eget driftbudsjett. Dette vil avhjelpe saksbehandlingen av en stadig økende antall saker, både innen arkeologi og bygningsvern. I flere saker har vi for lang saksbehandlingstid. Den skal ned. I tillegg får Riksantikvaren nærmere 12,5 millioner for å utvikle nye fagdatabaser, samt registrering og overvåking av verneverdige kulturminner.

– Kulturminneforvaltningen regionalt og lokalt trenger flere verktøy i sitt arbeid og et kunnskapsløft. Det er fint å konstatere at vi har mottatt midler til å videreutvikle dette arbeidet. Dessverre er kunnskap ikke nok. Det må mer statlige penger til dersom våre kulturminner ikke skal forfalle. Her vil det ikke nytte med skippertak. Overføringene til istandsetting av våre kulturminner må ligge på et langt høyere nivå frem mot 2020 dersom vi skal nå Stortingets mål, konkluderer Jørn Holme.