Mongstad-utsettelse kan true klimaforliket

Kristelig Folkeparti mener at en ytterligere utsettelse av CO2-rensing, slik statsbudsjettforslaget for 2011 varsler, kan true klimaforliket som er inngått i Stortinget i mars 2008.

– Rensing av gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø er en forutsetning for klimaforliket. Nye utsettelser på Mongstad og skrinlegging av Kårstø sparker beina under klimaforliket, sier partiets miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

I statsbudsjettforslaget varsler olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at rensingen på Mongstad kan bli utsatt nok en gang. Årsaken er nye opplysninger om aminoteknologien som skal brukes til rensing. Undersøkelser tyder nemlig på at denne teknologien er helsefarlig og kan øke risikoen for kreft.

Før Stortinget tok sommerferie i juni reiste opposisjonen mistillitsforslag mot olje- og energiministeren fordi han etter deres mening ikke hadde informert om utsettelsen av rensingen på Mongstad.

– Regjeringens varsel om ytterligere trøbbel på Mongstad viser at vårens mistillitsforslag var berettiget. Regjeringen var godt kjent med informasjonen om kreftfare ved bruk av aminoteknologi allerede i januar 2009, sier Hjemdal.

Hun mener at regjeringens månelandingsprosjekt synes å være ute av kontroll og at altfor mye av ansvaret er overlatt til Statoil.