Bekymringer...

Fire ukers motorsykkelferie (- og bryllupsreise) på landeveier i USA gir god tid til refleksjoner. Små hverdaglige hendelser og episoder langs veien får kan hende den betydning og det perspektivet de virkelig fortjener. Man blir på en måte salig bekymringsløs – en anbefalt tilstand for noen og enhver.

Bjørn-Erik Øye

Partner Prognosesenteret

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Anne Marit Bjørnflaten, AP

Johan Arnt Vatnan

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Petter Eiken, Skanska

Steinar Gullvåg, AP

Morten Christiansen, Teknobygg

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Ketil Lyng, BNL

Steinar Gullvåg, Ap

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Øyvind Halleraker, Høyre

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

En ekstra bonus ved å tilbringe tid utenfor allfarvei er dessuten å slippe daglig mediettrykk som forer oss med en endeløs og tiltagende strøm av ”viktige” nyheter.

Virkelighetens medietrykk trengte seg desverre på i full styrke umiddelbart etter retur til hverdagen – og jeg konstaterer at man der er alt annet enn ubekymret.

Ser bl.a. at en samling sjefsøkonomer fra diverse storbanker igjen er meget bekymret over at boligprisene fortsetter sin oppadstigende kurve. Finanstilsynet og professorer henger seg på den samme bekymringsbølgen. Sist man var ute og red på en unison bekymringsbølge var forøvrig da boligprisene var på vei nedover ..... Bekymringen her sikter seg atter en gang inn mot boligkjøpere (les ; boliglånsunder) som ikke vet sitt eget beste hverken når prisene går opp eller ned. Bankene er tydeligvis bekymret over potensielt mislighold av boliglånene. Greit nok – men likevel litt snodig all den stund bankene i praksis ikke har tap overhodet (dvs ned under 0.1 % av portefølgen) på sine private boliglånskunder.

Ser dessuten at Nordea har laget en rapport – antagelig relatert til egne boliglånskunder – som de har kalt ”Boligkjøpere med bind for øynene” (e.n.l). Sparebanken Midt-Norge offentliggjorde nylig en analyse av egne kunder som viste at 4 av 5 kunder hadde et konsum som avvek negativt fra anbefalt forbruksmønster beregnet av SIFO. M.a.o. 80 % av kundene er snart på konkursens rand (?) . En representant fra Fokus Bank følger opp en kommentar med i si at norske lånekunder ”elsker lån med flytende rente” -- bl.a. med henvisning til at danske lånekunder i mye større grad har fastrentelån. Et svært merkelig utsagn fra Fokus Bank – all den stund Fokus Bank vel fremdeles har en dansk eier – som kunne forklart damen at tilbudet på fastrenteprodukter i Danmark er svært så mye bedre enn i Norge. D.v.s. at årsaken til at norske kunder tilsynelatende foretrekker flytende renter er ikke fordi de elsker det – men fordi tilbudet på fastrentelån fra norske banker rett og slett er for dårlig.

Kanskje burde skaren av bekymrede bankøkonomer i noe større grad rettet sine bekymringer inn mot årsaker til hvorfor boligproduksjonen i Norge fremdeles går på lavgir. Kriterie nr. 1 for en viss stabilitet i boligprisene er faktisk at man bygger relativt sett et tilstrekkelig antall boliger – hele tiden.

På en måte er det godt å se at Finanstilsynet nå også retter sin bekymring mot fiinansinstitusjoner generelt – og ikke bare ikke-regnekyndige boliglånstagere. I dag er det livselskapenes og bankenes egenkapitaldekning som på nytt er satt i bekymringens lys. Sikkert en mye mer relevant bekymring – vil jeg tro !!

Bekymringene står tydeligvis også nå i kø i forhold til det nye statsbudsjettet – selvsagt her også i begge retninger - dvs for mye og for lite oljepengebruk til alskens gode og dårlige formål. Dette til tross for at rammene for 2011 igjen er de høyeste noen gang noen sinne - atter en gang.

Kanskje på tide å bekymre seg litt mindre og heller fokusere konstruktivt å nyttiggjøre oss de enestående mulighetene som vårt lille lands store økonomi gir grunnlag for?