Boligsosial styrke i statsbudsjettet

- Statsbudsjettet gir Husbanken økt kraft til å løse de store velferdspolitiske oppgavene vi står overfor i samarbeid med andre velferdsaktører, sier konstituert direktør Bård Øistensen i Husbanken.

De boligsosiale ordningene er foreslått styrket i statsbudsjettet. Dette gjør at Husbanken får enda bedre finansieringsordninger rettet mot dem som sliter med å skaffe seg eller beholde bolig. Både bostøtten og boligstilskuddet styrkes i betydelig grad.

Samtidig økes kompetansetilskuddet slik at Husbanken fortsatt gis økonomisk rom til å ha fokus på det boligsosiale arbeidet i kommunene. De boligsosiale utfordringene er i kommunene med bostedsløse, bosetting av flyktninger og andre som har vansker med å skaffe seg en bolig. Dette er krevende arbeid som bare kan lykkes gjennom et godt samarbeid på tvers av sektorer.

- Jeg er glad for at statsbudsjettet gir økonomisk rom for Husbanken til å være med på å løse disse krevende oppgavene, sier Bård Øistensen. I tillegg til kompetansetilskuddet, foreslår regjeringen en egen post til forskning og utredning.

Områdeløft i Bergen og Oslo
Regjeringen foreslår å videreføre satsingen i Groruddalen. I tillegg utvides ordningen med områdeløft til Årstad bydel i Bergen. Dette er områder med levekårsutfordringer som regjeringen nå foreslår å rette innsatsen mot.

- Husbanken er glad for at områdesatsingen utvides til å omfatte flere områder enn Groruddalen sier Øistensen.

Lånerammen i 2011
Den foreslått lånerammen gir Husbanken styrke til å være tilstede i boligfinansieringen i hele landet. Startlån gjennom kommunene til førstegangsetablerere og andre med behov for hjelp til å skaffe seg bolig, har fortsatt førsteprioritet innenfor Husbankens låneramme.

- Dette innebærer at kommunene også i 2011 skal få de lånemidlene de har behov for fra Husbanken, understreker Bård Øistensen. Rammen tillater at Husbanken på en god måte kan imøtekomme målsettingene i statsbudsjettet i forhold til bærekraft og universell utforming.

Omsorgsboliger og sykehjem
Regjeringen foreslår at det kan gis tilsagn om tilskudd til ytterligere 2000 enheter innenfor ordningen med statlig investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser i 2011.

Regjeringen ønsker også i 2011 å benytte Husbanken til å løse velferdsoppgaver innenfor andre sektorer. I tillegg til omsorgsboliger og sykehjem, er bevilgninger til finansieringen av barnehager, kirker og skoler stilt til Husbankens disposisjon.