- Arbeid hovedsaken

-Arbeid bør være hovedsaken når en skal diskutere Statsbudsjettet og vurdere politikken fremover, sier LO-leder Roar Flåthen.

Her er LOs kommentar til statsbudsjettet:

Et blikk på situasjonen ute i Europa er en viktig påminnelse om hvor viktig det er å føre en langsiktig økonomisk politikk og prioriterer hensynet til sysselsettingen.

-Jeg er trygg på at regjeringen sikter mot å holde ledigheten nede også i 2011, men viktige risikomomenter tilsier høy beredskap for en dårligere utvikling enn det som forutsettes i budsjettet.

Norge har klart seg enestående bra gjennom finanskrisa. Dette er imidlertid langt fra nok til at vi skal slappe av. Så sent som i september fikk vi igjen en øking i ledigheten. Dette understreker usikkerheten og at vi må være forberedt på at ledigheten kan øke framover. Den økonomiske veksten i Norge er fortsatt lav. Og vi kan rammes negativt av den store usikkerheten og de store problemer mange land sliter med ute i verden.

Vi må være obs på at den økte ledigheten er blitt delvis skjult ved at bedriftene holder på folk og at mange har trukket seg ut arbeidsmarkedet for en stund. Tilbakevending av innvandrere er også noe som kan bidra til at arbeidsledigheten holdes oppe selv om sysselsettingen øker.

Derfor er det viktig å tenke beredskap. Vi må berede grunnen for å handle raskt om ledigheten begynner å stige. En bør ikke øke oljepengebruken nå, men ha håndfaste planer som kan iverksettes raskt med tanke på næringer som er utsatt. Og med tanke på igjen å bruke offentlig sektor særlig aktivt i konjunkturstyringen.

Vi skal bruke 130 mrd oljepenger 2011, og det er bare tideler over hva Handlingsregelen mekanisk skulle tilsi.

Vi må se nærmere på arbeidsmarkedstiltakene. Vi nærmer oss nå en nedgang i tiltakene på ca 10 000 plasser i forhold til nivået fra i vår. Det kan fort vise seg å være vel snaut.

Det er bra at kommuneøkonomien styrkes både for å sikre velferden og for å holde hjulene i gang. Satsingen på samferdsel er framtidsrettet; det samme kan vi si om offensiven for miljø og energi. Det er bra vi har en regjering som prioriterer velferd og likestilling framfor skattelette.