Til å leve med

Hadde vi hatt ansvaret for Finansdepartementet, ville det i statsbudsjettet blitt bevilget langt mer penger til infrastruktur, til nødvendige investeringer i bygg og anlegg og til energiøkonomisering, spesielt i eksisterende bygg. Men nå er det en rødgrønn regjering som styrer dette departementet – og heldigvis er det Sigbjørn Johnsen fra Arbeiderpartiet som sitter der. Han har helt opplagt stoppet mange fantasiforslag fra venstresiden i regjeringen i budsjettprosessen. Vi har fått et budsjett som er til å leve med.

 

Vi tror at dette er det beste mulig statsbudsjett vi kan vente fra en slik koalisjonsregjering. Og la det være sagt - det er mange gode forslag. En annen sak er at handlingsfriheten til enhver regjering er meget begrenset i og med at så mange av statens utgifter er bundet til folketrygd, andre pensjonsordninger mv.

Men det er mer enn nok av penger som i fremtiden kan kuttes på det som vi anseer som unyttige formål. Det er fortsatt alt for mye byråkrati og det er alt for mange som har sugerør inn i statskassen. I fremtiden bør det være en sentral oppgave for våre folkevalgte politikere å definere hva staten skal ta ansvar for – og hva som skal overlates til den enkelte og til privat virksomhet.

Norge er i en særstilling i denne verden når det gjelder overskudd i statskassen. I motsetning til de aller fleste andre land har vi en økonomi mange knapt kan drømme om – og denne økonomien vil bare bli bedre i årene som kommer. Men politikerne har altså et stort ansvar på å forvalte denne økonomien – og vi mener at det fremover må brukes mer til infrastruktur og FoU. I tillegg må det skapes fremtidige nye kunnskapsbaserte næringer.

Olje og gass vil være en melkeku i mange år fremover. Men vi har også mange andre ressurser – og ikke minst – vi har et hav som kan gi oss uendelige store rikdommer også i fremtiden. Og for å bidra til å skape alle de nye mulighetene har vi en oppgående byggenæring som står klar til å ta de utfordringer som kommer.