Anker Hotel

Anker Hotel

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg og rehabilitering hotell

Kontraktksun eks mva:
163 millioner kroner

BTA: 3.600 kvm

Byggherre: Anker STI

Totalentreprenør: Betonmast

Arkitekt: Siv.ark Frank Kalfoss / Halvorsen & Reine

Byggeherreombud: Oslo Prosjektadministrasjon

Rådgivere: RIB: Kjell Ludvigsen - RIV: NS VVS prosjektering - RIE: Oslo Elprosjektering - RIG og RIBR: Multiconsult - KPR Brann: Norconsult - RIA: Brekke & Strand Akustikk 

Underentreprenører og leverandører: Peling og grunnarbeider: Smefa - betongarbeider: OKK Entreprenør - Ståltrapp og gangbaner: Weland - Stålplatetak: Borg Byggmontering - Taktekking: Nortekk - Flislegging: Viking Entreprenør - Tømrerarbeider/gips-, himlings- og dørmontasje: T.I.B - Glass- og metallfasader: Skonto Plan - Tredører: Swedoor/Jeld-Wen - Ståldører: Daloc - Lås og beslag: Låsgruppen - Hotellromslåser: Vingcard Elsafe - Badekabiner: PART - Blikkenslager: Dan Blikk - Gulvbelegg: Tepper & Gulvbelegg - Maler: Bygg og malerteknikk - Branntetting: Firesafe - Rør: Oslo VVS-Service - Elektro: AS Elektrisk - Ventilasjon: GK Norge - Heis: Otis - Brannvinduer/vinduer: LEIAB - Vinduer: Glassmester Reidar Hesler - Utomhus: Andhor Eiendom - Maskiner og utstyr: Cramo

Nye fasader og et nybygg med en rund avslutning mot Trondheims-veien og Akerselva, har bidratt til å gi hele strøket et løft.

− På slutten av 1990-tallet ble hotellet kåret til Norges nest styggeste bygg, kun slått av Postgirobygget. Det er en rankingliste vi garantert ikke kommer til å figurere på neste gang, sier adm. dir. i Anker STI, Per Carlenius.

– Vi drev nybrottsarbeid da vi besluttet å gjøre noe, blant annet med en utvidelse mellom 2001 og 2003. Denne delen av Hausmannsgate var den gang lite utviklet. Siden har byen vokst østover, nå er det jo et nyutviklet byområde rundt oss, påpeker han.

Stiftet av LO og NAF
Anker STI ble stiftet i 1970 av enkelte forbund i LO (i dag Fellesforbundet), LO i Oslo og NAF (Norsk Arbeidsgiver-forening).

Formålet var å eie og forestå driften av boliger til studenter og lærlinger. Med utvidelsen av hotellkapasiteten med 103 rom i denne omgang, er det totale arealet nå opp i hele 60.000 kvm. Anker STI har fire forretningsområder, og kan tilby hele 264 hotellrom, ca. 1000 studentboliger, 400 senger på vandrerhjemmet og 8.000 kvm næringsarealer.

Overskuddet fra hotell- og nærings-virksomheten subsidierer driften av studentboligene.

I dag er hele kvartalet forandret. Gassverket finnes bare i minnet hos oss som har levd en stund. Den eneste synlige gjenværende delen finner vi på motsatt side av Storgata, der den gule administrasjonsbygningen i tegl fremdeles står.

Designansvarlig for hotellet har vært sivilarkitekt Frank Kalfoss. Han tegnet også den forrige utvidelsen mot Hausmannsgate, og har også mot Akerselva latt bygningsmassen avsluttes med runde former.

− Det var en lang prosess med tre runder med Plan og Bygningsetaten. Den gangen var det en del diskusjon om etasjehøyder i byen, og vi hadde et forslag om et påbygg på tre og en halv etasje. Dette ble forandret, nå er det ikke påbygg på den eksisterende delen fra 1974, men kun et rent tilbygg, forklarer Kalfoss. Halvorsen og Reine AS overtok arkitektprosjekteringen og SØK-funksjonen i utførelsesfasen.

Forurensing
Eiendomsmassen står på historisk grunn i hovedstaden. Christiania Gasværk produserte og leverte gass herfra i mer enn 150 år, helt til det ble lagt ned i 1978. Tidligere tiders industrivirksomhet hadde en noe mer avslappet holdning til miljø og utslipp. Det kunne totalentreprenør Betonmast ved selvsyn se da grunnarbeidene ble satt i gang.

− Det ble tatt prøver fra første spadestikk. Noe av massen var nærmest turkis, det var cyanid, forteller prosjektleder for Betonmast, Kjell Hartvig Kristiansen. Miljørapporten, som ble utarbeidet av Multiconsult, kunne fastslå forekomster av tungmetaller, cyanid, PAH og olje. Etter fjerning av de forurensede massene ble området fullstendig friskmeldt.

– Det ble kostnadskrevende, og vi mistet fire uker med produksjon, men valgte å kjøre på i hele ferien, sier Kristiansen.

− Fremdriften i prosjektet var svært god så snart vi fikk kontroll på forurensningen. Det var en svært god og systematisk støpeprosess av råbygget fra bunnplate og opp, noe som sparte mye tid, sier byggherreombud Jon-Harald Jensen fra Oslo Prosjektadministrasjon.

Også konferansedel
Med i prosessen kom også flere utbedringer og tilpasninger av de eksisterende, tilliggende arealene, uten at det hadde innvirkning på driften av hotellet. Kontrakten med Anker STI er for Betonmasts del verdt 163 millioner kroner inkl. mva. Det omfatter både nybygg og oppgradering av det eksisterende hotellet med ombygging av resepsjonsarealet, spisesalen og konferanserom.

Konferansedelen ligger i etasjen over lobby, bar, spisesal/restaurant og kjøkkenet.

− Møte- og konferanserom er et nytt marked for oss. Tanken var at hvis over 100 nye rom skulle fylles opp, ville en konferansedel bidra med ytterligere kundetilstrømming. Det er totalt åtte møterom, det største har en kapasitet på 110 personer og med bord, sier markedsdirektør Ronny F. Sandvik i Anker STI.

− Vi har måttet tilpasse oss høyden på nybygget til det eksisterende, også med tanke på etasjehøydene, slik at det nå er planfritt. Kun en liten del av den eksisterende hotelldriften ble avstengt, da for å ta vare på rømningssituasjonen; en utvendig vindeltrapp ble løftet vekk fra en posisjon og satt på plass et annet sted. Der ble det laget åpninger i fasaden og lagt inn dører, slik at trappen gikk helt opp, forklarer Kristiansen.

Hotellet er på 14 etasjer, men det er kun 12 effektive hotelletasjer, de to øverste er trapp- og heisrom. Mens kjøkkenet ble fullstendig pusset opp, ble det laget en midlertidig løsning et annet sted i bygget. Der kunne matlaging og servering finne sted, før det nye kjøkkenet med nye tekniske løsninger igjen var på plass. I underetasjen er det også lagt til rette for uteservering, med direkte utgang fra spisesal og lobby.

Den gamle fasadekledningen på den eksisterende hotelldelen fikk i likhet med den nye helt nye glass- og metallfasader, levert og montert av latviske Skonto Plan.

− Prosjekteringen har ikke gitt oss hindringer, vi har hele veien hatt et godt trykk på fremdriften, sier Kristiansen. Som en kompensasjon for det merarbeidet som lå i de forurensede massene, fikk Betonmast fire uker forlengelse. Avtalefestet overleveringsdato var 25. desember, men allerede 17. oktober kunne Anker STI overta flere av hotellrommene.

Oslos mest populære
− Rommene ble utleid etter hvert som de ble ferdige, all ære til Betonmast for det. Allerede for 14 dager siden hadde vi 100 prosent belegg. Målt i omsetning per rom ligger vi svært høyt, i 2007 til 2009 hadde vi Oslos beste beleggsprosent. Konkurrentene skjønner ikke hva som treffer, men kundene våre gjør det. Her hos oss får de noen av byens rimeligste hotellrom, men med en god kvalitet, understreker Carlenius i Anker STI.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter