Malvik Senter

Malvik Senter

Sted: Sveberg, Malvik kommune

Prosjekttype: Nybygg

Totalentreprisekostnad eks mva: 150 millioner kroner

Bruttoareal: 15.000 kvm

Byggherre: Wahl Eiendom

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: ARC Arkitekter

Landskapsarkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIB (eks bet elementer): Frode Stensrud - RIV: Sweco - RI VA-anlegg og RIBr: Rambøll - RIGeo: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros Oppmåling - Grunn- og terrengarbeider, utomhus og VA-anlegg: Terra Entreprenør - Spunt: NSP - Sprenging: Koren Sprengningsservice - Betongelementer: Spenncon - Kjerneboring og betongsaging: Stjørdal Betongsaging - Gulvstøp og tynnavretting: Betongmann - Taktekking: Tecnotak - Glass- og alu.sarbeider: Daaland - Fasadeelementer/beslag: RUTA entreprenør - Maler og gulvlegger: Utgaard - Lecamuring: Murtek - Flislegger: Brødrene Olsen - Flislegger/murer: Murerarbeid - Ventilasjon: Oras - Sanitær-, varme-, kjøle- og sprinkleranlegg: Union Setsaas - Branntetting: Thermax - Lås og beslag, brannalarmanlegg og nødlys: Bravida Norge - Byggevarer: Byggmakker - Rullebånd: Systemheis

Malvik Senter ligger ved E6 på Sveberg. 15.000 biler passerer senteret daglig.

Fasaden som er synlig fra E6 er 200 meter lang.

Senteret er tegnet av ARC Arkitekter og bygget i totalentreprise av HENT. Tiltakhaver er Wahl Eiendom AS. Entreprisekostnaden er på cirka 150 millioner kroner eks mva. Byggestart var i september i 2009. Senteret åpnet 23. september i år.

Nærsenter for Malvik
Senterleder Tone Moum forteller at Malvik Senter har 49 butikker innen bransjene klær, sko, interiør, leker, sport, frisør, apotek, helsekost, dyrebutikk, spisesteder og matvarer. – Samlet salgsflate er 13.500 kvadratmeter. Det er vanskelig å estimere samlet omsetning så tidlig, men vi håper på 350 millioner kroner første driftsår og opptil 500 millioner kroner etter etablering. Senteret skal være nærsenter for beboere i Malvik kommune. Pendlere mellom Stjørdal og Trondheim og hyttetrafikk blir også viktige kundegrupper. Vi antar at mellom 20 og 30.000 personer vil komme innom ukentlig. Senteret får mellom 200 og 250 arbeidsplasser.

Betongelementer
Tomten på Sveberg er på 20 mål og består av fjellgrunn og sprengsteinsfylling. Bygget har tilnærmet rektangulær form. Bærende konstruksjon består av prefabrikkerte søyler, bjelker og hulldekker. Gulvet er støpt på grunn. Taket er flatt, isolert og har påstøp på hulldekkene. Fasadene består av sandwichelementer i stål med skum inni. På forsiden er det også brukt spilepanel. Det er glassfasader på ved hovedinngangen på forsiden og på et glassbygg som gir utgang til parkeringsanlegget på taket. Det er flis på gulvene i fellesarealene. I butikkene er det fliser, belegg eller parkett. Det ble praktisert rent og tørt bygg under oppføringen. Glassrutene i fasadene er montert i aluminiumskarmer, noe som gitr lang levetid og enkelt vedlikehold.

Universell utforming
Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Oppvarming skjer med elektrisitet via ventilasjonsanlegget. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Hele bygget er tilgjengelig for bevegelseshemmede brukere. Det er 300 parkeringsplasser på taket og omtrent like mange utenfor bygget.

Ingen fraværsskader
Prosjektleder Ben Stian Unhjem i HENT forteller at byggingen gikk greit. – Vi hadde ingen fraværsskader under arbeidet. 120 personer var med da aktiviteten på byggeplassen var på topp. Sorteringsgraden for byggavfall er på i overkant av 79 prosent (akkumulert).

Unhjem sier at Malvik Senter er ett av de større prosjektene han har hatt ansvar for. – En lærdom er at store entrepriser ikke nødvendigvis er forbundet med større kompleksitet, men de stiller utvidet krav til lederteamet, siden det er flere folk på byggeplassen samtidig. En annen faktor er at tydelig fremdriftsstyring er særdeles viktig ved kort byggetid.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter