Norske banker bør styrke egenkapitalen

Norske banker har nå en tilfredsstillende inntjening og soliditet. Men de bør bruke en vesentlig del av overskuddet til å styrke egenkapitalen, mener Finanstilsynet.

– Finanskrisen har i mange land vist hvor store kostnadene kan bli i form av økonomisk nedgang og arbeidsledighet når bankene ikke kan fylle sin rolle i samfunnet. For å minske sannsynligheten for at dette skal skje igjen, er det nå bred enighet internasjonalt om at kravene til bankenes soliditet og likviditet må skjerpes, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

Finanstilsynet la mandag fram rapporten om «Finansielle utviklingstrekk 2010», der tilsynet har foretatt en vurdering av nye internasjonale kapitaldekningsregler for norske banker.

Bankene i Norge vil stort sett klare grunnkravet i disse reglene om 6 prosent kjernekapital. Det skyldes at Norge har hatt strengere reguleringer på noen områder enn andre land, og bankene har brukt gode resultater til å styrke egenkapitalen.

Det nye tilleggskravet om en kapitalbuffer på 2,5 prosent på toppen fra og med 2016-2018 vil likevel stille nye krav også til norske banker.