Kina - mulighetenes land

Byggeindustrien arrangerte nylig en studietur til Kina – og for dem som var med ble dette litt av en opplevelse. (SE BILLEDKARUSELLER)

Mange hadde forestillinger om hvordan det var i Kina, men etter å ha vært der fikk mange en aha-opplevelse. Utviklingen i Kina har vært enorm – og den fortsetter i rekordtempo.

Selvsagt er det fortsatt store forskjeller i levestandard – og ute på landsbygda er det nok mange steder som det alltid har vært. Men når man kommer til en by som Shanghai, blir man egentlig overveldet over hva som har skjedd på få år.

Shanghai er blitt et utstillingsvindu for Kina. Da byen i 2003 ble valgt ut som sted for verdensutstillingen – EXPO 2010 – ble det satt i gang et gigantisk opprustingsprogram. Store deler av det sentrale byområdet ble jevnet med jorden – og en ny by ble bygget opp. Området for selve verdensutstillingen ble også totalt fornyet. 18 000 fabrikker ble revet – og 50 000 mennesker som bodde på det som i dag er utstillingsområde måtte flytte.

Store moderne skyskrapere har skapt et nytt bybilde. Om kveldene blir denne nye ”skylinen” lyst opp i all verdens farger. Da har man følelse av man er i eventyrbyen Las Vegas. I mange år har byen vært en byggeplass.

Siden tidlig på 1990-tallet har det vært en enorm utvikling i byen. I 1990 var det ingen større broer som bandt byen sammen. I dag har de fem. For noen tiår siden var det ingen bygg over 30 etasjer. I dag har Shanghai en lang rekke skyskrapere på flere hundre meter. Den høyeste er 492 meter høye Shanghai World Financial Center, verdens tredje høyeste bygg. De er også i ferm ed å reise et enda mye høyere bygg. Fra flyplassen utenfor byen og inn mot bykjernen finnes også verdens raskeste kommeriselle tog.

Shanghai er landet store finanssentrum og landet mest folkerike by med sine 20 millioner innbyggere. Det sies i sør at Shanghai skaper pengene, Beijing bruker dem.

Shanghai skaper pengene, Beijing bruker dem, sier folk i sør.

Mye av den samme utviklingen som man har hatt i Shanghai, hadde man i Beijing i forbindelse med de olympiske sommerlekene. Store områder ble ryddet for å gjøre plass til de ulike arenaene. Kina ville imponere verden – og det har de klart. Men for Kina var det også viktig å bruke både verdensutstillingen og de olympiske lekene til å vise at de kan. Myndighetene har også gjort dette som et ”indremedisinsk” eksperiment for seg selv. De ville vise sin egen befolkning at de kan få det til. Det synes de også å ha lykkes med. Kineserne er veldig stolt av det som har skjedd.

Les flere større reportasjer om Byggeindustriens tur til Kina  i neste utgave av bladet.

Du kan også lese mer om hageanlegg og se bilder fra dette her