Rabatt på gebyr ved bygging av passivhus

Venstre fikk gjennomslag for et forslag om 50 prosent rabatt på byggesaksgebyret ved bygging av passivhus.

å bakgrunn av omfattende lovendringer på Plan- og bygningsetatens område fremmet byrådet i Oslo tidligere i sommer forslag til nytt gebyrregulativ. Byrådets innstilling var å gi 15 prosent rabatt i byggesaksgebyret ved bygging av passivhus. Venstre foreslo 50 prosent rabatt i byutviklingskomiteen og fikk gjennomslag i bystyret.

Bakgrunnen for forslaget var å gi incentiver for klimavennlig bygging og bevaring. Passivhus som bygges etter den nye standarden NS 3700 eller som inngår i utviklingsprosjektet ”FutureBuilt” vil få 50 prosent rabatt på byggesaksgebyret.

- Vi må bruke gebyrene og avgiftene til å stimulere til miljøtiltak, og dette kan vi også gjøre lokalt ved å gi rabatt på byggesaksgebyrene, sier Ola Elvestuen fra Venstre og leder for byutviklingskomiteen. Bystyret vedtok også å fjerne byggesaksgebyret ved fasadeendring som medfører mer miljøriktig energiforsyning.

- Installasjon av solfangere er et eksempel på et miljøtiltak som krever en byggesøknad da det som regel kvalifiserer for fasadeendring. Det blir da et søknadspliktig tiltak som krever et byggesaksgebyr. Slike tiltak vil også kvalifisere for tilskudd fra Oslo kommunes ENØK-fond som tidligere har blitt spist opp av byggesaksgebyret. Derfor foreslo vi at slike tiltak skulle fritas for byggesaksgebyr, sier Elvestuen.

- Dette er et eksempel på hvordan norske kommuner kan stimulere til og legge til rette for bygging av miljøvennlige boliger og mer miljøriktig energiforsyning, sier regiondirektør Brit Tove Welde ved Husbanken region Midt-Norge.

- Etter at ny plan- og bygningslov med tilhørende forskrifter trådte i kraft vil det være mange kommuner som vil endre på sine gebyrregulativer, og da kan Oslo kommunes miljørabatter på byggesaksgebyrene være et eksempel til etterfølgelse, sier Brit Tove Welde. Ny plan- og bygningslov trådte i kraft 1. juli 2010.