Statsråder lekker godbiter som en sil

For noen år siden ble lekkasjer fra statsbudsjettet betraktet som en dødssynd. I dag lekker statsrådene budsjettnyheter som en sil.

 

Fakta om statsbudsjettet

* Statsbudsjettet er et anslag over statens påregnelige inntekter og utgifter i et år.

* Statsbudsjettet legges fram i begynnelsen av oktober (i år 5. oktober) før budsjettåret.

* Budsjettet er fullstendig fordi alle statens inntekter og utgifter er med.

* Budsjettet er brutto fordi både inntekter og utgifter for en budsjettenhet føres opp, ikke bare differansen mellom dem.

* Budsjettet bygger på kontantprinsippet fordi bare inn- og utbetalinger i budsjettperioden tas med.

(Kilde: Store Norske Leksikon) (©NTB)

Det er imidlertid ikke hvilke som helst saker som kommer, men stort sett små og mellomstore godbiter. Nyheter som er av et slikt kaliber at de ikke vil nå opp når de store linjene trekkes tirsdag 5. oktober.

Sjefen selv, finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), vil være mer rundhåndet enn han ga uttrykk for under budsjettkonferansen i mars, da han hamret inn budskapet om nødvendigheten av å begrense bruken av oljepenger.

– Budsjettet blir stramt, men kanskje ikke så stramt som vi så for oss. Flere er i arbeid, industriproduksjonen vokser og sykefraværet går ned, sa han i et intervju med NTB for noen dager siden.

Få kuttlekkasjer

Lekkasjer om kutt og økte avgifter har det vært vanskelig å få øye på så langt. Det eneste kuttforslaget av noe betydning som har vært nevnt, er reduksjon av bistanden fra 1,09 prosent til 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, noe som gjør det mulig å spare rundt 1 milliard kroner. Bistandsminister Erik Solheim (SV) avviser at dette betyr kutt i bistanden. Det eneste som går ned, er ifølge Solheim utgifter til opphold det første året for asylsøkere.

Satsingsområder

Helse, omsorg og samferdsel vil stå fram som tre av regjeringens satsingsområder.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har varslet at regjeringen vil legge inn bevilgninger til bygging av 2.000 nye sykehjems- og heldøgns omsorgsplasser neste år. Målet er at kommunene skal få tilskudd til så mange plasser som er nødvendig for å sikre nok kapasitet i pleie- og omsorgssektoren innen 2015.

Det er også varslet at det planlagte barnesykehuset ved Haukeland universitetssjukehus får et lån på 700 millioner kroner.

Et forslag om å øke den samlede foreldrepermisjonen med én uke neste år og samtidig øke fedrekvoten med to uker fra 1. juli, vil føre til motstand i store deler av opposisjonen.

Barnevernet er på forhånd utpekt som en budsjettvinner med økte bevilgninger.

Kommunalministeren har gjort det klart at det kommer 580 millioner kroner til samhandlingsreformen i kommunene.

Mer til samferdsel

Regjeringen har sagt at det vil bli satset penger på samferdsel neste år. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har gjort det klart at den nye transportplanen, der regjeringen har forpliktet seg til å øke bevilgningene med til sammen 100 milliarder kroner over ti år, eller 45 prosent mer enn den forrige planen, vil bli fulgt opp. Økningen skal skje gjennom jevn vekst budsjett for budsjett de neste ti årene.

Meltveit Kleppa har også sagt at det vil komme 1 milliard kroner til rassikring. Det vil komme 100 millioner friske kollektivmillioner til byene.

Statsråden har også lekket at det vil bli bevilget ytterligere 21,6 millioner kroner til Transnova i Trondheim for å finne løsninger som kan redusere CO2-utslipp fra bilene.

Forsvaret

Blant de mange lekkasjene som er blitt kjent, er en økning på 168 millioner kroner til satsing på nordområdene slik at regjeringen vil bruke rundt 1,2 milliarder kroner neste år.

Det har vært spekulert på at Forsvaret vil bli en budsjettaper, men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) avviser dette.

– Ingen våpengrener får mindre penger neste år, forsikret hun nylig.

Ordningen med nettolønn for skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister skal videreføres slik at rederne får refundert rundt 200.000 kroner for hver sjømann som er ansatt. Næringsminister Trond Giske (Ap) har også varslet 100 millioner kroner til Norges geologiske undersøkelse for å lete etter gull i mineralforekomstene i Norge-Norge.

Justisminister Knut Storberget (Ap) blar opp 76 millioner kroner mer til domstolene og mer penger til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kirkeministeren frir til Kristelig Folkeparti med 5 millioner kroner til åtte nye prestestillinger og 27 millioner kroner til Kirkens trosopplæring.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har sagt at det skal bevilges 30 millioner kroner mer til lokal samfunnsutvikling.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) har også delt ut gaver på forhånd - 3,4 millioner kroner til Jærmuseet og 72,8 millioner kroner til Kristiansand symfoniorkester, Agder Teater og Opera Sør. (©NTB)