Skolenedleggelse gir lang skolevei for 50.000 barn

50.000 skoleelever sitter mer enn én time i skolebuss hver dag, ifølge Landslaget for nærmiljøskolen, som nå krever stopp i nedleggelsen av skoler i norske kommuner.

 

– Aldri før i moderne tid har Norge hatt så få skoler som nå, og aldri før har så mange måtte benytte skolebuss, sier Brite Kandal, leder i Landslaget for nærmiljøskolen til Aftenposten.

Hun mener Stortinget må gripe inn i situasjonen. Ifølge Kandal grenser det mot barnemishandling at små barn frarøves flere timer fritid på grunn av tiden det tar å komme seg til og fra skolen.

Ifølge Aftenposten er 1.100 skoler nedlagt i Norge de siste 24 årene, de aller fleste i Distrikts-Norge. Flertallet av de 54 skolene som er bygget de siste fem årene er bygd i byer.

Ifølge Utdanningsdirektoratet skyldes 30 prosent av skolenedleggelsene dårlig kommuneøkonomi. Etter som det i dag er fylkene som får støtte til skoletransport, overføres det økonomiske ansvaret dit når en skole legges ned i en kommune.

Også barneombud Reidar Hjermann reagerer på situasjonen.

– Om det er en villet politikk at det skal bo folk i Distrikts-Norge, så må det av hensyn til barna og familien være skolegang der, sier han.

Han har også tidligere tatt til orde for at kommunene må betale skoletransporten. Han mener regnestykket først da vil bli reelt for kommuner som vurderer nedleggelse.

Kommunene opplyser i sine rapporter til fylkesmennene at det er lave elevtall som er årsaken bak 60 prosent av nedleggelsene.