100 friske kollektivmillioner til byene

Staten gir 100 millioner kroner ekstra i belønning til byer som satser på kollektivtrafikk.

– Dette viser at vi mener alvor med ambisjonen om å redusere privatbilismen i og rundt de største byene, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa om lekkasjen Stavanger Aftenblad har fått om statsbudsjettet som legges fram tirsdag.

Sp-statsråden viser til både helse, miljø og fremkommelighet når hun snakker om potten som utvides fra dagens 333 millioner kroner til 431 millioner. Pengene skal brukes til å lokke de største byene til å satse på kollektivtrafikken og få ned privatbilismen.

– Det er tiltak som køprising, rushtidsavgift, kollektivfelt og parkeringsrestriksjoner, sier Kleppa.

Trondheim, Kristiansand og Drammen har allerede inngått fireårige avtaler med staten, og Tromsø og Bergen har også meldt sin interesse. Samferdselsministeren utfordrer Stavanger til å bli med og få sin del av de årlige utbetalingene fra staten. Hun får støtte fra sin rødgrønne kollega Hallgeir Langeland (SV)

– Køene spiser næringslivets tid, det er ekstremt uproduktivt. Og verre blir det når Ryfast og Rogfast etter hvert kommer på plass, om det ikke raskt settes i gang et arbeid som legger om transportpolitikken, sier Langeland som sitter på rogalandsbenken på Stortinget.