Tretthetsbrudd i hjul årsak til togavsporing

Havarikommisjonen mener årsaken til togulykken ved Skotterud fredag var tretthetsbrudd i det ene hjulsettet.

Den norske og svenske havarikommisjonen, samt kriminalteknikere fra Hedmark politidistrikt arbeidet på åstedet natt til lørdag.

– Den siste tilbakemeldingen er at de kan ha funnet årsaken til ulykken, og at årsaken kan være et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet. Akslingen er tatt hånd om av havarikommisjonen og vil bli undersøkt nærmere teknisk før en endelig konklusjon, sier politistasjonssjef Bjørn Berntsen i Kongsvinger.

Ulykkestoget, som tilhører det svenske togselskapet SJ, kjørte fra Oslo S klokken 15.49 fredag og var på vei til Stockholm med rundt 280 passasjerer da det sporet av med to vogner 200 meter øst for Skotterud stasjon.

Meldingen om ulykken kom klokken 17.42.

Totalt ble minst 40 passasjerer sendt til sykehus. En seks år gammel gutt som ble sendt til Oslo universitetssykehus Ullevål, pådro seg moderate skader, meldte sykehuset like før midnatt. Seks andre personer kom inn til Ullevål med lettere skader.

I tillegg ble 28 personer sendt til Sykehuset Innlandet i Kongsvinger. Fem personer er sendt til sykehus i Arvika i Sverige

Det svenske SJ-toget var på vei fra Oslo til Stockholm og nærmet seg riksgrensen da toget like etter 17.30 sporet av. Flere passasjerer forteller at de kjente at det ristet i vognene.

– Det begynte å riste litt først. Så ble det kraftigere, og da skjønte alle at det kom til å gå galt. Jeg så at den ene skinnen forsvant under oss, men heldigvis forsvant ikke vogna vår i grøfta, sier Patrik Alsin fra Säffle i Sverige til NTB.

En annen passasjer, svenske Jandi Hallin (27) sier til det svenske nyhetsbyrået TT at lokomotivføreren sa at det var noe rart med toget allerede da det forlot den forrige stasjonen.

Pendlere og turister
Det skal ha vært rundt 280 passasjerer om bord i toget, som er mye brukt av svenske ukependlere og turister. Katarina Reitter og sønnen Erik (9) satt i en av vognene som havnet i grøfta.

– Alt gikk i stykker inne i vogna. Vi ble ikke skadet, men det ble mange av dem som satt rundt oss, sier hun til NTB.

– Og hjulene falt av vogna! skyter Erik inn.

9-åringen tok den dramatiske hendelsen med fatning fredag kveld, etter å ha vært innom sykehuset på Kongsvinger. Ved 22-tiden ble de kjørt videre med buss til Sverige.

Hell i uhell
Brannsjef Harald Bjerkan i Eidskog kommune sier at toget har fortsatt cirka 100 meter fra det sporet av til det stoppet. De to første vognene etter lokomotivet sporet helt av.

Det så derfor kaotisk ut i området – flere av passasjerene blødde fra åpne sår, og mange gråt åpenlyst.

Lensmannen i Eidskog, Mads Kirkeberg, sier til NTB at det må kalles et hell, at det gikk såpass bra, når det først skjedde en så alvorlig togulykke.

Totalt ble minst 40 passasjerer sendt til sykehus. En seks år gammel gutt som ble sendt til Oslo universitetssykehus Ullevål, pådro seg moderate skader, melder sykehuset like før midnatt. Seks andre personer kom inn til Ullevål med lettere skader.

I tillegg ble 28 personer sendt til Sykehuset Innlandet i Kongsvinger. Fem personer er sendt til sykehus i Arvika i Sverige.

– Kaotisk
Situasjonen på ulykkesstedet beskrives som kaotisk av redningspersonellet som først var på stedet.

– Det var ganske kaotisk for vårt lille team, sier brannsjef Bjerkan til NTB. Han fikk derfor rask bistand av sine svenske kolleger i Charlottenberg på den andre siden av grensen. I tillegg ble det kjørt inn ambulanser, to ambulansehelikoptre og et Sea King-helikopter.

Bjerkan sier de avsporede vognene hadde virvlet opp veldig mye støv. Da brannvesenet kom til stedet forsøkte flere passasjerer å komme seg ut. Men redningsmannskapet måtte først holde dem igjen fordi de var usikre på sikkerheten for passasjerene på toglinjen der flere master og ledninger var revet ned.

Kriseteam
Pressevakten i NSB, Bjørn H. Stuedal, sier at de siste opplysningene NSB har fått tyder på at det var rundt 280 passasjerer om bord i toget.

– Men vi fører ikke passasjerlister, og ettersom noen går på og noen går av, er det alltid litt vanskelig å slå fast et slikt tall helt nøyaktig, sier han.

Eidskog kommune åpnet rådhuset og var raskt ute med å opprette et kriseteam for passasjerene som ikke var sendt til sykehus. Sent fredag kveld var de fleste av passasjerene kjørt med busser til Stockholm, Karlstad og Arvika.

Det var fredag kveld for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Men de siste to ukene er det blitt gjort vedlikehold og opprustning av Grensebanen, ved å bytte ut fyllmassen under skinnene. Politiet ville overfor NTB imidlertid ikke spekulere på om dette var årsaken til ulykken.

Både NSBs havarikommisjon, Statens havarikommisjon og den svenske havarikommisjonen var fredag enten kommet til ulykkesstedet eller var på vei til Skotterud.