Spaden i jorda for passivhus

– Jeg har et ønske at alle nye bygg allerede innen 2015 skal bygges som passivhus, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

– Vi kommer også til å skjerpe kravene i forhold til at bygg skal bruke fornybar energi. Til dette trenger vi hjelp fra de store, viktige utbyggerne. Derfor er jeg glad for at OBOS og Mesterhus tar opp hansken og viser vei. Jeg håper dette er også til inspirasjon for andre, sa kommunalminister Liv Signe Navarsete da hun satte spaden i jorda for OBOS første passivhus-boligprosjekt på Stenbråten i Oslo.

For å lykkes med å bygge et passivhus, stilles det strenge krav til det håndverksmessige arbeidet. Det var derfor ingen tilfeldighet at Navarsete tok spadetaket sammen med byggmester Erling Askautrud i tillegg til konsernsjef i OBOS Martin Mæland. Det er ferdighusprodusenten Mesterhus som bygger husene for OBOS, og sju av dem er allerede solgt.

Også kjøperne av boligene i Rudshagen hadde møtt opp for å være med på ministerens spadestikk.

–Dere som kjøper slike hus, er rollemodeller for andre. Jeg synes det er fantastisk bra at også boligkjøperne tar ansvar og flytter inn i slike hus. Her har man sjansen til å kjøpe en framtidsrettet bolig. Det var reklamen fra meg, sa kommunalministeren.

Boligene i Rudshagen borettslag er ventet å stå ferdige fra sommeren 2011.