Færre fikk diaré etter Birkebeinerrittet

Kloke av skade tok deltakerne i Birkebeinerrittet sine forholdsregler, og slapp diaré og magetrøbbel etter gjørmeferden over fjellet.

Som i fjor gjorde regn og gjørme turen over fjellet fra Rena til Lillehammer til en strabasiøs ferd for de rundt 26.000 deltakerne i Birkebeinerrittet og Fredagsbirken. Men i år bidro trolig skjermer på sykkelen og streng drikkedisiplin til å berge flere av birkebeinerne fra diaré og magetrøbbel i etterkant. Det viser resultatene av en spørreundersøkelse Folkehelseinstituttet har gjennomført.

– I fjor oppga rundt 20 prosent av de som svarte at de ble syke med diaré etter rittet, mens kun 5 prosent fikk diaré etter årets ritt, sier lege Tone Bruun i Avdeling for infeksjonsovervåking.

Arrangøren av rittet advarte på forhånd mot faren for å bli syk av å få i seg gjørme iblandet ekskrementer fra husdyr. I ettertid svarte over halvparten at de hadde montert skjermer på sykkelen, mot 34 prosent i fjor, mens 60 prosent svarte at de fulgte rådet om å spytte ut den første slurken fra drikkeflasken og slangen fra drikkebeholderen i ryggsekken. I fjor var det bare 9 prosent som gjorde det samme.

Derimot meldte betydelig flere i år om at de fikk luftveissymptomer, 12 prosent mot 5 prosent i fjor, noe som etter alt å dømme skyldtes de svært lave temperaturene underveis.