Prøvepeling i Tresfjorden

Forberedelsene til bygging av Tresfjordbrua og Vågstrandstunnelen går sin gang.

Geovest-Haugland AS har nå gjennomført omfattende grunnboringer både på sjø og land i veg – og brutraseer for Tresfjordbrua. Dette har gitt nødvendig kunnskap om grunnforholdene til bruk i prosjekteringen av bru- og vegarbeidene.

For å komme videre i prosjekteringen av Tresfjordbrua er Fundamentering AS engasjert for å prøvepele i Tresfjorden. Hensikten med dette arbeidet er å få mer kunnskap om hvordan peletypene det er aktuelt å bruke i bruarbeidet fungerer i morenemassene i Tresfjorden. Pelene vil bli instrumentert slik at en får dokumentasjon som kommer til nytte både i prosjekteringsarbeidet og i anbudskonkurransen for brua. Resultatet av prøvepelingen vil bestemme i hvor stor grad en kan bruke pelegrupper som fundamentering for Tresfjordbrua.

Arbeidet vil foregå fra fredag 1.oktober og er planlagt ferdig i løpet av uke 40.

Multiconsult AS som er engasjert for å prosjektere Tresfjordbrua og tilførselsvegene på Remmem og Vikebukt skal ferdigstille forprosjekt for både stål- og betongalternativ for brua i løpet av høsten 2010. Detaljprosjekteringen av brua blir deretter utført fram mot konkurranseutsetting våren 2011. Oppstart av bruarbeidet forventes å bli på ettersommeren 2011.

Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) er engasjert for gjennomføring av miljøoppfølging i Tresfjorden. De er alt i gang med prøvetaking av vannkvalitet, og det vil fram til sommeren 2011 bli utført omfattende analyser av vann og sedimenter flere steder i Tresfjorden.

Sigmund Lønset er fra 1.oktober 2010 ansatt som byggeleder for Tresfjordbrua. Han har tidligere vært ansatt i Statens vegvesen i nesten 30 år, og har bl.a. vært byggeleder for Gjemnessundbrua og Bergsøysundbrua på Krifastprosjektet.

Statens vegvesen Region midt har i egen regi gjennomført supplerende grunnboringer for veg- og tunneltraseen for Vågstrandstunnelen på Vågesida. Disse grunnboringene var nødvendige for å være sikker på hvor stor fjelloverdekningen blir i vestre del av tunneltraseen fram mot Øvre Våge. Grunnboringene gir også nyttig kunnskap for detaljplanleggingen som også gjennomføres i egen regi av Statens vegvesen Region midt. Detaljprosjekteringen planlegges utført fram mot konkurranseutsetting våren 2011. Oppstart av tunnelarbeidet forventes å bli på ettersommeren 2011.

Sweco Norge AS er i gang med en risiko- og sårbarhetsanalyse for Vågstrandstunnelen. Denne analysen skal vurdere konsekvenser av tunneldrivingen, spesielt for nærmiljøet på Våge. Analysen skal være utført i løpet av høsten 2010.