Gradert sykmelding kan gi mer fravær

Regjeringen vil ha økt bruk av gradert sykmelding for å redusere sykefraværet. Men nå viser forskning at tiltaket kan ha motsatt effekt.

Da regjeringen og partene i arbeidslivet presenterte den nye IA-avtalen i vår, var økt bruk av gradert sykmelding ett av de viktigste tiltakene de trakk fram for å få bukt med det høye sykefraværet.

Tall fra Nav viste nylig at det legemeldte sykefraværet gikk ned med 12,3 prosent i andre kvartal 2010 sammenlignet med samme periode i fjor.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) gir økt bruk av gradert sykmelding mye av æren for at sykefraværet går ned. Men en ny studie sår nå tvil om effekten av graderte sykmeldinger. Det kommer fram i en artikkel uketidsskriftet Mandag Morgen.

Forskere ved Forskningssenter for sykefravær og rehabilitering ved Uni helse i Bergen har analysert sykmeldingene til 280.000 personer fra 2002 til og med 2009. De fant at de som har gradert sykmelding i gjennomsnitt har 37 dager lengre fravær enn de som har full sykmelding.

To hovedforklaringer trekkes fram:
Den ene er at de som er innom gradert sykmelding i utgangspunktet er sykere, og derfor har lavere sannsynlighet for å vende tilbake til jobb enn de som får full sykmelding. Den andre forklaringen kan være at bruk av gradert sykmelding faktisk fører til at det tar lengre tid før en person returnerer til jobben.

Statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet understreker at departementet tar rapporten fra Uni helse seriøst.

– Ingen kan si med hundre prosent sikkerhet hva som virker og ikke virker. Vi er ydmyke og kommer til å se nærmere på denne rapporten med interesse, sier Støstad til Dagsavisen.