Speilveggen blir skulpturmast

Det danske utkastet ”Speilveggen” og Bystrup, Arkitekter og Designere, København er kåret til vinner av arkitektkonkurransen om skulpturmast på Heia i Balsfjord kommune.

I forbindelse med FoU programmet ”Miljøtilpasning av kraftledninger” er det som et delprogram utlyst åpen arkitektkonkurranse om skulpturmast.

Skulpturmast
Skulpturmast er en mast som erkjenner at master ikke er usynlige, men arbeider bevisst med det visuelle og estetiske uttrykket. Målsettingen for oppgaven er derfor å få ideer og forslag til utforming og materialvalg, mer enn ferdig utviklede konstruksjoner, til en ny mast plassert på Heia i Balsfjord.

Ut i fra en helhetlig vurdering mener juryen at ”Speilveggen” er det forslaget som best svarer på oppgavens kriterier, og har det beste potensialet for å gi Heia og Balsfjord et unikt positivt tilskudd. Juryen velger å gi første premie til forslaget ”Speilveggen”. På bakgrunn av dette, og at momenter fra juryens kritikk tas til følge, innstilles forfatteren av ”Speilveggen” til videre oppdrag med prosjektering av Skulpurmast på Heia.

Bakgrunn og intensjon for oppgaven
Statnett står overfor store utfordringer for å få plass fremtidig infrastruktur for elektrisk kraft. Det gjelder både internt i Norge og til naboland. Statnett skal sørge for sikker strømforsyning til det norske samfunnet, være en pådriver for gode klimaløsninger og legge til rette for verdiskapning.

Det planlegges en ny kraftledning mellom Ofoten og Hammerfest, som er viktig for sikker kraftforsyning til de nordligste fylkene og gir rom for CO2-fri kraftproduksjon.

Oppgaven med å utforme en skulpturmast er et supplement til Statnetts øvrige utviklingsarbeid. Vanligvis vil det være ønskelig at en kraftledning i størst mulig grad går i ett med landskapet. Betydelig arbeid legges ned i å finne den ledningstraséen som gir minst silhuettvirkning og å unngå nærhet til stier og ferdselsveier generelt. Mange steder kamufleres master og liner med maling eller matting og isolatorer lages i komposittmateriale for å unngå refleksjon fra sollys.

Noen steder må imidlertid master med nødvendighet plasseres slik at de vil dominere eller i alle fall være en markant del av landskapsrommet. Statnett tror at det er behov for konstruksjoner som utformes spesielt med tanke på å vises, og virke sammen med andre elementer i et slikt landskaps rom. Det er alt utviklet nye master for urbane strøk, og eksisterende konstruksjoner for standard master skal vurderes med tanke på miljø og stedstilpasning.

Stedet; Heia
Heia i Balsfjord kommune er et sentralt sted for lokal samisk kultur, med bla årlig festival. I tillegg er Heia også et utgangspunkt for friluftsliv og turer. En ny 420 kv-ledning, Ofoten-Balsfjord, passerer rasteplassen på Heia parallelt med eksisterende ledning og vil derfor oppleves som forholdsvis dominerende. Med denne erkjennelsen ønsker Statnett å bygge en Skulpturmast på dette stedet.

Balsfjord kommune har planer om å utvikle et samisk kultursenter ved rasteplassen. Og Statnett ønsker med denne konkurransen å bidra positivt til utviklingen av stedet. Juryen har vært på befaring på tomta og erfaringer fra møte med stedets geografiske beliggenhet, natur, kultur og aktiviteter er lagt stor vekt på i vurderingen av innkomne forslag. Oppgaven dreier seg om å utforme en skulpturmast som skal plasseres på Heia og som forholder seg til dette konkrete stedet og landskapsrommet der.