Togavsporing skyldtes dårlig vedlikehold

Havarikommisjonen har gransket en togavsporing på Halden stasjon 12. oktober i fjor og slår fast at den skyldtes utvidet sporvidde på grunn av mangelfullt vedlikehold.

Et godstog med 15 vogner på vei fra Kongsvinger til Halden sporet av ved Halden stasjon 12. oktober 2009. Ingen personer ble skadd, men strekningen Halden-Kornsjø ble stengt i 24 timer etter hendelsen.

Avsporingen skjedde fordi tresvillene under skinnegangen var i dårlig forfatning, og dette igjen skyldtes mangelfullt vedlikehold, sier kommisjonen i sin rapport.

Havarikommisjonen mener at ett eller flere av togets hjul falt ned på innsiden av høyre skinnestreng. De avsporede hjulene presset deretter skinnestrengene ytterligere fra hverandre, slik at to vogner sporet av.

Kommisjonen tilrår Statens jernbanetilsyn å pålegge Jernbaneverket å sikre at viktig informasjon om rutiner ved vedlikehold er gode nok og at de når operativt personale.

Kommisjonen viser til flere lignende hendelser hvor årsaken også kan være mangelfull vedlikeholdsstyring.

– De systemer som skal sørge for at trafikken stoppes når tilstanden er utenfor kravene, har ikke fungert. Her må regelverket være klart og gi faglig støtte til de som skal avgjøre når restriksjoner på trafikk må innføres, heter det i rapporten.