Entreprenør fikk ikke riggregulering

Entreprenør fikk ikke riggregulering av kostnader ved innføring av ILO-konvensjonen om lønns- og arbeidsvilkår.

Borgarting lagmannsrett er kommet til at det ikke er grunnlag for at kostnader forbundet med forsert innføring av ILO-konvensjonen, skal tas med i beregningsgrunnlaget for regulering av kostnader til rigg og drift. Etter lagmannsretten representerte ikke disse kostnadene noe arbeid i kontraktens forstand, og entreprenørens krav ble derfor avvist.

Sakens hadde sin bakgrunn i bygging av ny motorvegbru i Drammen, og rehabilitering av eksisterende bru. Prosjektet ble gjennomført i perioden 2003-2007.

I 2005 ba byggherren, Statens vegvesen, om at entreprenøren,Skanska, skulle forholde seg til nye kontraktsbestemmelser om ansattes lønn- og arbeidsforhold, som følge av ILO-konvensjon nr. 94, selv om denne ennå ikke var innført i Norge. For dette betalte Statens vegvesen differansen mellom de timepriser entreprenøren hadde lagt til grunn, og de nye timeprisene. Dette beløp seg til om lag 300 000 kroner, for fire månedsverk.

I sluttoppgjøret fremsatte entreprenøren krav om at denne kostnaden skulle tas i betraktning, når det skulle vurderes om det var grunnlag for kompensasjon for økte rigg- og driftskostnader. Kontrakten åpnet for slik regulering, dersom utførte arbeider var større enn 110 % av kontraktssummen. Begrunnelsen fra entreprenøren var at de økte lønnskostnadene var en del av sluttfakturaen, og at det var denne som var utgangspunktet for vurderingen.

Borgarting lagmannsrett var ikke i enig i dette. Lagmannsretten la til grunn at de økte lønnskostnadene – som allerede var oppgjort – ikke representerte utført arbeid i kontraktens forstand, herunder at entreprenøren ikke hadde fått noe større arbeidsomfang. Resultatet er for øvrig det samme som tingretten kom til.

Det var også tre andre forhold som ble vurdert av retten, blant annet hvorvidt regningsarbeider, tilleggsarbeider basert på dagens prisnivå og notaer for lønns- og prisstigning, skulle tas med i beregningsgrunnlaget for regulering av rigg og drift. Entreprenøren nådde heller ikke frem på noen av disse grunnlagene.

Dommen kan ha betydning for senere saker, der det blir innført nye krav til lønns- og arbeidsvilkår, som skal dekkes av byggherren.