Mindre sykefravær

Sykefraværet for bygg og anlegg gikk ned med 16,9 prosent fra 2. kvartal 2009 til samme periode i år. - Svært gledelig, sier Audun Lågøyr i BNL.

Det totale sykefraværet for alle næringer var på 6,3 prosent i 2. kvartal, en nedgang på 10,7 prosent sammenlignet med 2. kvartal 2009.

NAV og Statistisk Sentralbyrå presenterte i dag nye tall for utviklingen i sykefraværet. Tallene viser at den sterke nedgangen som kom i årets 1. kvartal fortsatte i 2. kvartal. Den nye tallene innebærer at siden 2. kvartal 2001, som var året da avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv første gang ble inngått, har sykefraværet gått ned 9,4 prosent. I årets 2. kvartal var nedgangen sterkest i bygg og anlegg.

- Dette er svært gledelige tall for byggenæringen. Nedgangen i 2. kvartal kommer etter at næringen også hadde en betydelig reduksjon fra 4. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010. Dermed har vi nå sykefraværstall som ligger under gjennomsnittet for alle næringer, sier avdelingsdirektør Audun Lågøyr i BNL i en kommentar til tallene.

NAV melder at nedgangen i sykefraværet i 2. kvartal gjorde seg gjeldende i alle næringer og i alle deler av landet. Ifølge NAV kan noe av nedgangen sees i sammenheng med situasjonen på arbeidsmarkedet. Tidligere forskning viser at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger.

- Vi har sett det tidligere også at sykefraværet faller når ledigheten stiger. I tillegg er det grunn til å tro at det sterke fokuset på sykefraværet sist vinter, i forbindelse med diskusjonen knyttet til arbeidet med og undertegningen av en ny IA-avtale, har ført til at både leger og partene i arbeidslivet har blitt mer bevisste på sine roller, sier Audun Lågøyr.

BNL håper at den gledelige utviklingen i sykefraværet fortsetter utover i 2010.

- For bygg og anlegg var hele 2009 preget av vekst i sykefraværet. Vi håper utviklingen er snudd og BNL kommer til å følge ekstra nøye med i sykefraværet utover året, sier Audun Lågøyr.