Trøndersk industri vil kutte energi

Siemens har inngått en avtale med fylkeskommunene i Nord- og Sør-Trøndelag om å utrede mulighetene for energieffektivisering blant industribedrifter i Trøndelag.

Kartleggingen har som mål å avdekke tiltak for å frigjøre 2 TWh med energi, tilsvarende forbruket til 100.000 husstander.

Bakgrunnen for prosjektet er en omfattende satsning på ENØK-tiltak i Trøndelag på grunn av den dramatiske kraftsituasjonen i regionen. I et normalår så ligger forbruket av kraft i Midt-Norge på omlag 22 TWh, mens produksjonen av kraft bare er på drøyt 14 TWh. Med andre ord har Midt-Norge et kraftunderskudd cirka 8 TWh. Nå ønsker Trøndelagsfylkene å se på konkrete strakstiltak for å bøte på den vanskelige kraftsituasjonen.

- Vi ser at energieffektivisering er et viktig grep som raskt kan bidra til å redusere behovet for kraft i regionen. Derfor er glad for å ha Siemens på laget for å finne løsninger på hvordan vi kan bedre situasjonen og redusere kraftunderskuddet, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Skal kutte 2 TWh
Det er tiltak i industribedriftene i Trøndelag som skal avdekkes. Ved en analyse av cirka 15 industribedrifter så skal Siemens kartlegge konkrete tiltak som skal bidra til å redusere bedriftenes kraftforbruk. Tiltakene som avdekkes skal presenteres i en egen rapport, og rapporten skal være ferdig i desember. Målet med arbeidet er å frigjøre 2 TWh med energi innen tre år. Det tilsvarer det årlige forbruket til 100.000 husstander, og representerer en fjerdedel av dagens kraftunderskudd.

- Vår erfaring og analyser viser at det ofte er mye å hente på energieffektivisering. For eksempel så har vi tidligere presentert en rapport der energiforbruket i hele Trondheim kan reduseres med 22 prosent. Potensialet blant industribedrifter er også betydelig, noe våre erfaringer fra tilsvarende arbeid i mellom-Europa viser. Vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet, og ser fram til å presentere våre tiltak i desember, sier divisjonsdirektør Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Trondheim smartest på energibruk
Dette er ikke første gang politikere i Trøndelag tenker smart når det gjelder energibruk. I fjor innledet Trondheim kommune et samarbeid med Bellona og Siemens på energieffektivisering gjennom prosjektet Trondheim SmartCity. I en egen rapport ble det avdekket at byen kan redusere forbruket med 22 prosent, ved bruk av moderne og tilgjengelig teknologi. Målet er å bli smartest på energibruk i Norge, og få både innbyggere og næringsliv til å hente ut mest mulig av dette potensialet i løpet av 2012.