Vil forske på jernbane

SINTEF mener at det er for liten forskning på jernbane her til lands, og håper i løpet av året å etablere et eget Senter for jernbaneforskning.

Forskerne ved SINTEF etterlyser mer forskning og større utdanningsfokus på jernbane. Det skorter ikke på selvtillit i forhold til hvilke resultater de mener forskningen kan gi.

- Kompleksiteten i jernbanedrift er så stor at et systematisk forskningsfokus vil utløse betydelige samfunnsmessige gevinster. På enkelte områder forventer vi å finne løsninger som er 10-20 prosent mer kostnadseffektive, samtidig som kvalitet og tilgjengelighet forbedres og krav til sikkerhet ivaretas, sier forskningssjef Frode Rømo i SINTEF til Jernbaneverkets internavis Jernbanemagasinet.

SITEF mener også at alle de fem store konsernområdene deres (Energi, IKT, Byggforsk, Teknologi og samfunn og Materialer og kjemi) kan tilføre noe til jernbaneforskningen.

Det første skrittet mot etablering av et eget forskningssenter blir å kartlegge kompetansen internt. Deretter skal de vise seg frem og gå i dialog med de største jernbaneaktørene i Norge. Etablering av selve senteret er siste trinn, men alt dette håper de skal være gjort før jul.