Stokkan skole

Stokkan skole

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva:
213,5 millioner kroner

Bruttoareal: 8.130 kvm

Byggherre: Stjørdal kommune

Byggherreombud: Arcon Prosjekt (RIB), Elprosjekt Trøndelag (RIE) og AS Planconsult (RIV)

Totalentreprenør: HENT

Arkitekt: Lusparken Arkitekter

Rådgiver: RIB, RIV, RIE, BIRr og RIAku: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros Oppmåling - Grunnarbeider: Ekren Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Gulvavretting: BM Avretting - Taktekking: Teknotak - Glass- og aluminiumsarbeider: Profilteam - Vinduer: Lian Trevare-
fabrikk - Maler og gulvlegger: Edvardsson - Parkett: BoAndren - Mur og flis: Mester mur - Innredning: Otretek - Himlinger: Gekko Tools - Systemvegger og dører: SSC - Blikkenslager: Mesterblikk og Heimdal Blikkenslagerservice - Rørlegger: K Lund - Ventilasjon: Elnan Økovent - Elektro: Elektroeksperten - SD-anlegg lev: Johnson Control - SD-anlegg mont: Elnan Økovent - Brannsikring: Kaefer - Lås og beslag: Beslagconsult - Trapper og rekkverk: Midthaug - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Heis: Kone Heis - Byggvask: NRS - Byggevarer: Byggmakker Proff

Stokkan skole i Stjørdal representerer nytenking i undervisning og skolearkitektur og erstatter en skole fra 70-tallet.

Den nye skolen ligger rett ved den gamle den erstatter. Denne skolen skal rives og tomten bli parkeringsplass for den nye skolen.

Totalentreprisekonkurranse
Lusparken Arkitekter AS og HENT AS vant en totalentreprisekonkurranse om å tegne og føre opp skolen. Byggherrerepresentant Arne Fridthjof Venæs fra Stjørdal kommune sier at det ikke var nødvendig å gjøre noe særlig med vinnerutkastet. – Ingen konstruksjonsløsninger ble endret. Det ble bare justert litt på romplasseringen.

Stokkan skole er på 8.130 kvadratmeter og har to etasjer. Den har en totalpris på 213,5 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Stjørdal kommune. Byggestart var i februar 2009. Skolen ble overlevert 1. juli i år og tatt i bruk til skolestart i august.

540 elever
Skolen er dimensjonert for 540 elever fordelt på seks klasser på åttende, niende og tiende klassetrinn. De er 50 arbeidsplasser ved skolen. Elevene kommer fra de sentrale delene av Stjørdal. Prosjektleder Ståle Fiskvik i HENT forteller at skolebygget er meget fleksibelt.

– Det er enkelt å ta ned vegger og bygge om på skolen ved behov.

Skolen har tre klassebaser med egne elevinnganger, garderober, baseareal, to klasserom, flere grupperom og lærerkontor. Bygget inneholder også et auditorium med 220 sitteplasser, skolekjøkken med spiserom, kantine, bibliotek, skoleadministrasjon, to naturfagsrom, rom for teknologi og design, musikk, keramikk, tekstil og sløyd (tre og metall). Det er i overkant av 200 rom i skolebygget. Utenfor bygget vil det komme sykkelparkering, komplett BMX bane, to sandvolleyballbaner, gresslette for fotball, skatepark, buldrekloss, håndballbane og et amfi.

U-form
Tomten ligger på Stokkan i Stjørdal. Den skråner litt og er på 25 mål. Grunnen består av leire og sand og det har vært nødvendig med masseutskiftning og tilbakefylling av lette masser.

Bygget er U-formet. Hovedinngangen ligger inne i U-en, noe som gir korte avstander fra hovedinngangen til dit man skal i bygget. Bærende konstruksjon er i prefabrikkert betong. taket er flatt, isolert og tekket. Fasadene er i glass, tegl og royalimpregnert tre. Det er flis på gulv i fellesareal og linoleum i baseareal. Auditoriet og rom for musikk, sløyd og tekstil har industriparkett.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Det er aluminiumsvinduer ved hovedinngangen og i kropps-øvingssalen og aluminiumskledde trevinduer ellers i bygget.

110 kWh
Bygget har vannbåren oppvarming med fjernvarme. På taket er det montert en luft-til-vann varmepumpe som hovedsakelig skal brukes til kjøling. Skolebygget har et beregnet energiforbruk på 110 kWh per kvadratmeter per år. Det er 30 cm isolasjon i veggene og 40 cm i taket. Ståle Fiskvik sier at det er lagt ned mye arbeid i å unngå kuldebroer i bygget.

Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget har SD-anlegg og er fullsprinklet. Solavskjerming skjer med innvendige screens. For å sikre et godt inneklima er det brukt lavemitterende materialer i bygget. Det er ikke lov å bruke utesko i bygget. Alle elevene og ansatte bruker innesko.

Fiskvik sier at byggingen gikk greit. 120 personer var med da aktiviteten var på topp. Skolen ble ført opp uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall hadde en målsetting på 75 prosent.

God ramme for læring
Åkerlandskapet og Sandskogens furustammer har vært retningsgivende for utforming av skolebygget, sier sivilarkitekt Kjell Kristiansen i Lusparken Arkitekter. – Skolens generelle undervisningsarealer er løftet over terrenget og omkranser skolens fellesfunksjoner. Store vindusflater beriker undervisningsarealene med utsikt og gode dagslysforhold. Gjennom en stram og krevende prosess har vi sammen med totalentreprenør, byggherre og brukere klart å beholde og videreutvikle det arkitektoniske grepet. Resultatet er blitt en åpen og lesbar arkitektur som beriker stedet og danner gode rammer for læring.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter