Romakvartalet, Ski

Romakvartalet, Ski

Sted: Åsenveien, Ski

Prosjekttype: 86 leiligheter

Kontraktssum: 125 millioner kroner (Bermingruds kontraktssum)
+ 86 millioner kroner (ArcaFlex kontraktssum)

BRA: 14.700 kvm

Byggherre: Åsenveien 12 AS

Byggherre prosjektleder:
Hathon Holding AS

Hovedentreprenør: Bermingrud Entreprenør Oslo Akershus AS

Hovedentreprenør (levering og montering av moduler):
Arcaflex, Vårgårda

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Landskapsarkitekt:
Gullik Gulliksen AS

Rådgivere: RIB: B-Consult - RiBrann: Egil Berge/Roald Jørgensen - RiAkustgikk: Sweco - RiGeoteknikk: Siv.ing. Hans Petter Jensen - RIV: Poly Plan - RIE: Ing. Per Ødemark - Totalunderentreprenør (elektro): Ski Elektriske Installasjon

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Håkanes Maskin - Peling/kalking: Hercules Grunnlägging - Stålarbeider: Stokke stål - Taktekking: Icopal Tak Øst - Blikkenslager: Franke Onsrud -  Rekkverk: RindeRekon - Flislegger: Mur-Puss & Flisekspert  Ståldører: Norfo - Bodvegger: Gunnebo Troax - Ytterdører med glassfelt: Noractor - Branntetting: Kaefer - Steinlegging: SL Stenlegging - Gartner: Knut Jahr-Hansen - Rør/sanitær: Eriksen & Jensen - Fjernvarme: Follo Fjernvarme  Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling - Prefab.betong: Spenncon - Betongboring: Ski Betongboring - Heis: Kone - Avfallsbehandling: Retura Wilhelmsen & Sønner

De 86 leilighetene i Ski sentrum er sammensatt av moduler fra svenske Arcaflex og heist på plass etasje for etasje. Metoden forkortet byggetiden med seks måneder og er også kostnadsbesparende.

Benevnelsen Romakvartalet har sitt opphav i øl- og mineralvannutsalget som holdt til her nesten frem til riving. Det var Grans Bryggerier som søkte om tillatelse for utsalget i 1985.

To etapper
Bermingrud Entreprenør har oppført bygget i to etapper. 50 leiligheter ble innflyttet, før man startet annen etappe med riving av eksisterende boligblokk.

– Beboerne var innforstått med at de kom til bo på en byggeplass det første året og taklet byggebråket over all forventning, forteller prosjektleder Knut Elvan i Bermingrud Entreprenør.

Blåleire
Ski sentrum ligger på flytende leire. – Leiren akkurat her var kanskje litt hardere og ikke så sensitiv som forventet. Hele tomta ble kalkstabilisert, og hittil er det ikke registrert noen setninger. De kan jo komme, men alle nabobygg har vært målt med målepunkter under hele byggeprosessen, Hittil har de ikke beveget seg en millimeter, sier han og fortsetter:

– Vi bygget et trau i vanntett betong til parkeringskjelleren. To trappe- og heissjakter er plasstøpt i egenregi. Utseendemessig skulle sjaktene ligne panelet. Samme bord er brukt i forskalingsformen som i panelet.

På svalgangsiden mot gårdsrommet er fasaden kledd med brannimpregnert låvepanel.

Moduler
Leilighetene kom i moduler på bil fra Arcaflex i Sverige og ble heist på plass etasje for etasje. I et tilsvarende prosjekt i sentrum av Ås kommune ble de heist opp i en slags vifteform. Men for å få montert svalgangselementene og balkongplatene uten å ta stillaset ned og så opp igjen, valgte vi etasje for etasje-løsningen, sier Elvan. – Logistikkmessig gikk dette veldig greit. Det var jo tross alt 200 moduler som skulle på plass. De største leilighetene er sammensatt av minst tre moduler.

De minste er mellommoduler og tilpassingsmoduler. Noen av de tekniske løsningene var mindre ferdige, fordi det var mer gunstig å tilpasse dem på stedet rent montasjemessig.

Modulene kom med en ferdiggrad på 65 – 70 prosent. Blikkenslagerarbeider, fasadearbeider med tegl og låvepanel, rekkverk og balkongmontasje ble utført av Bermingrud Entreprenør i en hovedentreprise. Arcaflex leverte og monterte modulene også det i en hovedentreprise, opplyser han.

Unngår fukt
Ifølge Elvan er det den største fordelen med modulbygging kontra vanlig plassbygging at leilighetene aldri blir eksponert mot vann. Modulene er bygget tørt og transportert tørt til byggeplassen i to lag med pusteplast. Ved ankomst på byggeplassen strippes modulene rett før de ble heist inn. Det ble tekket rundt under montasje og etablert tak for hver etasje. Det kan hende at det har piplet inn litt vann her og der, men ikke på langt nær som med vanlige plassbygde konstruksjoner med helt åpne råbygg. Var det mye regnvær en dag, hendte det at vi avlyste hele montasjen, påpeker Elvan.

Effektiv bygging
Han er ikke i tvil om at moduler er en effektiv byggemåte. Tiltakshaver må gjøre alle vurderinger for og imot og bestemme seg på et tidlig tidspunkt for om modulbygging er den beste løsningen.

– I dette prosjektet har det blitt mange tilpasninger per leilighet, og ikke fullt så effektiv bygging som hvis alle leilighetene hadde vært mest mulig ensartet, slik at modulene blir mest mulig like og ikke mange forskjellige. Økt gjentakelseseffekt er en fordel for både prosjektering og produksjon.  

– Men til tross for mange forskjellige leilighetsstørrelser sparte vi tid i montasje og kompleteringsfasen, sier Elvan og antyder at de sparte et halvt års byggetid. Ikke minst ble det rimeligere leiligheter! Han framhever moduler som kostnadseffektive og raskere å bygge enn plassbygde leiligheter. Med god planlegging burde det bygges mange flere modulleiligheter!

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter