Havlimyra oppvekstsenter

Havlimyra oppvekstsenter

Sted: Bydel Justvik, Kristiansand kommune

Prosjekttype: Barnehage, ungdomsskole og flerbrukshall

Totale prosjektkostnader inkl. mva: 240 millioner kroner

Bruttoareal: 6500 kvm

Byggherre: Kristiansand Eiendom

Byggherrens rådgiver: RIVCO

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Basis Arkitekter

Landskapsarkitekt: Multiconsult Seksjon Plan og Infrastruktur

Rådgivere: RIB/RIG: Sweco - RIAk: Sinus - RiBr: Rambøll - RIV (utv.VVS): Siv.ing. Øivind Berntsen

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Repstad Anlegg - Betongelementer (søyler, trapper, tribune): Scanbet - Fuging: Sør-Fuging - Geovarmeanlegg: Båsum Brønnboring/Geoenergi - Hulldekker: Nor Element - Mur/ flis/naturstein: Løkken Flis - Solavskjerming. Bico Bygg & Innredning Stålarbeider: Åseral Mekaniske - Taktekking: Isola - Blikkenslager/rørmontasje/ ventilasjon: Ulsteins Blikkenslagerverksted - Himling/lydabsorberende plater: SLS montasje - Branngardiner: Bramo Glass og Klima - Branntetting: Agder Brann-sikring - Rør: Steinar Holbæk - VVS/SD-anlegg: Oras Agder - Elektro: Bravida - Tredører innv.: Swedoor/Jeld-Wen - Maling og gulvbelegg: Malco - Heis HK-service - Stikning/oppmåling: Hoem & Aamodt - Stillas: UCO - Kjøkken: Norema

Kristiansand øker med ca 1000 innbyggere i året. I Justvik bydel på Justneshalvøya skal det i løpet av de neste årene bygges 2000-3000 nye boliger. Her har Kristiansand kommune nylig ferdigstilt Havlimyra oppvekstsenter som skal bidra med gode oppvekstvilkår for barn og ungdom.

– Det blir fortløpende ferdigstilt 50-100 boliger og i løpet av året mellom 50 og 100 til, opplyser prosjektleder Morten Abrahamsen i Kristiansand Eiendom. Til skolestart i år sto Havlimyra oppvekstsenter ferdig i Justnesskauen med barnehage for 102 barn, ungdomsskole for 250 elever og flerbrukshall. – Det er planlagt for et fremtidig barnetrinn som kanskje kommer avhengig av hvor fort folk flytter til området. Men foreløpig er det ikke behov for det, sier han. – Kommunens tankegang er at barn skal knyttes til barnehage og skole på ett sted, sier arkitekt Johan H. Koren Hauge, Basis Arkitekter, og tilføyer at skolen har idrettstilbud og kulturskoletilbud på kveldene. Deler av idrettshallen er spillemiddelberettiget og har fått tippemidler til sosialt areal for idrettshallen og klubber. Det gjelder, styrkerommet, oppvarmingsrommet og amfiet med kafeteria som allerede er brukt i en håndballturnering. Arealet er i bruk både helger og kvelder. Spillemidler får også kunstgressbane og andre uteaktiviteter både for skating, bordtennis, sandvolleyball, multibane for håndball og basket.

Fylte opp myra
– Skanska Norge inngikk i en kontrakt på totalentreprise med Kristiansand Eiendom i mai 2008. Justnesskauen var da et jomfruelig område, og vi startet med å rydde oss vei gjennom skauen. Barnehagen, som lå nærmest infrastrukturen, ble først påbegynt. Vi har kjørt vekk en hel myr, masseutskiftet myra og fylt på masse. Myra ligger under barnhagen der lekeområdet ligger. Alle massene fra sprengingen for skolen ble fylt i myra og gjenbrukt på området. Så kom skolen, hallen og kulturbygget. Men alt ble ferdigstilt samtidig og overlevert i juni og utomhusområdet i august, forteller prosjektleder Erik Sandnes i Skanska Norge.

Fra fjernvarme til geobrønner
– En av de store utfordringene var at fjernvarmen falt bort underveis. Agder Energi fant ut at det ikke lønnet seg å bygge ut infrastruktur for fjernvarme. Det ble i stedet lagt opp til et nærvarmeanlegg med 38 stk 200 meter dype geobrønner. Vi falt ned på et varmepumpeanlegg med grunnvannsvarme. Vann til vann med geobrønner blir det rimeligste alternativet i et livsløpsperspektiv, fastslår Abrahamsen.

Plastikkplater
Ifølge Abrahamsen er det ungdomsskoler og idrettshaller, av kommunale bygg, som får mest påkjenning på overflater. Teknisk drift er opptatt av vedlikeholdsvennlige løsninger som kommunen har jobbet mye med særlig på innvendige overflater og soliditet. – Vi har differensiert mellom vanlige klasserom som har vanlige gipsvegger, administrasjon med vanlig kontorstandard, og de stedene det er nødvendig å bruke mer penger på soliditet med ekstra sterk overflate. Sammen med Skanska skannet vi markedet for å finne solide plater med overflatematerialer i henhold til både brannkrav og stor mekanisk påkjenning. Vi endte opp med plastikkplater (Glasboard) som er brannmotstandige. De ble lagt utenpå gipsveggene i gangarealene og garderobene. Plastikkplatene er mye brukt i blant annet glattceller og næringsmiddelindustri, påpeker han.

– Den akustiske løsningen ble ikke den mest optimale, men den beste innen man har innen systemhimlingstandarden. I basene både i barnehagen og på skolen er det lagt «wallpanel», en tykk himlingsplate på veggene som absorbenter og som også kan brukes som oppslagstavler. I barnehagen fungerer det bra. Jeg er litt spent på hvordan det fungerer i basene på skolen, sier arkitekt Koren Hauge. 

Luftlekkasjer
Sandnes: – Etter at ett av byggene ble trykktestet, viste det seg at det innfrir kravene til passivhus når det gjelder luftlekkasjer. Skanska kjørte alle tømrerne gjennom et internt kurs om tetthet og isolasjon, og de som jobbet her visste at bygget kom til å bli målt på tetthet. I de siste årene har vi tatt i bruk gode produkter. Vi har gått bort ifra å bare klemme og skjøte, men limer og taper i tillegg. Koren Hauge: Vi hadde en veldig god gjennomgang i detaljprosjekteringen på indre og ytre tetting av plasten på innsiden og vindtettingen på utsiden. Det gir en bevissthet om at dette er viktig. Abrahamsen: Kristiansand kommune har kjørt en egen rapportering på hvor mye energiforbruk skolene har. Vi måler energiforbruket i ganske mange av våre bygg time for time hele året, og det skal bli ganske spennende å se hvor langt ned energiforbruket kan komme. Flekkerøy skole ligger foreløpig best an. Vi regner med at Havlimyra kommer enda bedre ut, smiler han fornøyd.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter