Smedvigkvartalet

Smedvigkvartalet

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva:
500 millioner kroner

Bruttoareal: 39.100 kvm

Byggherre: Øvre Straen

Totalentreprenør: Skanska Norge

Koord tekniske fag: Skanska Tekniske

Arkitekt: Link Signatur

Landskapsarkitekt: Schønherr Landskab

Rådgivere: RIB: Procon - RIE: Cowi - RIAku: Sinus

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice - Grunnarbeid: T Stangeland Maskin - Betongelementer: Block Berge Bygg og Bjørn Hansen - Stålarbeid: SL Mekaniske - Taktekking: Protan - Membran på tak: Icopal Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Hubro - Vindu bolig: NorDan - Maler og gulvlegger: Lund & Våland - Mur og flis: Gunnar Halvorsen - Flislegger: Murmster Heskje - Lev. skifer: Modena Prosjekt - Blikkenslager/fasadearbeider: J Johnsen & Sønner - Ventilasjon næring: Agio - Ventilasjon lokket og bolig: GK Norge - Elektro: Sønnico - Elektro næring: Bravida - Elektro bolig og kjøkken/bad: Apis - Sprinkler lokket og sanitær næring: RK VVS - Sprinkler næring og bolig: Rør & Varme - Prosjektleder sanitær bolig: Team Rør - Branntetting: Lilleland - Solavskjerming: T Aasen Solskjerming - Speil: Farstad Glass - Gasspeis næring: RPT Gass - Gasspeis bolig: Peisselskabet - Rekkverk: Trappeteknikk - Porter: Crawford - Heis og løftebord: Otis Heis - Anleggsgartner: Virgo

I Løkkeveien i Stavanger har Smedvig Eiendom AS ført opp Smedvigkvartalet, et kombinert kontor-, bolig- og parkeringsbygg på 39.100 kvadratmeter.

Bygget har påkostede fasader i kobber, tegl, glass og aluminium.

700 mill
Smedvigkvartalet er tegnet av Link Signatur AS og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge AS. Total kostnad er 700 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Øvre Straen AS, et datterselskap av Smedvig Eiendom. Skanska startet rivning av et bygg på tomten i november 2006. Grunnarbeidene startet tidlig i 2007. Deloverleveringer har skjedd fra juni i 2009 og frem til januar i år. Uteområdene ble gjort helt ferdige i sommer.

Lamellstruktur
Bygget er tilnærmet rektangulært og har lamellstruktur over parkeringsdelen. Kontordelen består av fire blokker forbundet med gangbaner og boligdelen av tre punkthus. Næringsdelen er på 14.900 kvadratmeter og er utleid til Seadrill (største leietaker), Seawell og E-on Ruhrgas. Samlet har disse selskapene cirka 400 kontorarbeidsplasser i bygget. En felles kantine har cirka 200 sitteplasser og det regnes med 3-4 bordsettinger. Kantinen benyttes også av Smedvig sitt nabobygg via en underjordisk passasje. Hver leietaler har egen resepsjon. Parkeringsarealet er på 16.000 kvadratmeter, fordelt på tre dekker.

Boligdelen inneholder 42 leiligheter, som er fra 50 til 300 kvadratmeter. Snittstørrelsen er 115 kvadratmeter. Eiendomssjef Ole Morten Dreyer i Smedvig Eiendom beskriver standarden som høy. Alle leilighetene har balkong eller terrasse og alle har egen biloppstillingsplass i byggets parkeringsanlegg (noen leiligheter har to plasser).

Plasstøpt
Tomten ligger rett ovenfor Gamle Stavanger, inntil Bjergsted. Prosjektleder Alv Selvik i Skanska Norge forteller at tomten er på cirka ni mål og ligger i et skrånende terreng. – Grunnen består av fjell og vi har sprengt ut cirka 60.000 kubikkmeter faste masser.

Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med unntak av de to nederste dekkene i parkeringsanlegget. Der er det brukt hulldekker. Bygget har isolerte og folietekkede stålplatetak. Fasadene er kledd med kobber, tegl, glass og aluminium. I kontordelen er det tepper, parkett og skifer på gulvene, systemvegger og systemhimlinger. I leilighetene er det parkett på gulv og flislagte våtrom.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme og rotoravfuktere. Fasadene har varige og tilnærmet vedlikeholdsfrie materialer. Det er dels brukt aluminiumsvinduer og dels aluminiumskledde trevinduer i bygget.

Tett bygg
Teknisk sjef Torbjørn Evensen i Smedvig Eiendom var prosjektansvarlig hos byggherren. Han sier at Smedvigkvartalet har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. – Beregnet energibruk er 165 kWh per kvadratmeter per år, men tallet vil forhåpentligvis vise seg å bli lavere. Det er 25 cm isolasjon i vegger og 30 cm i tak. Vi har lagt stor vekt på å unngå kuldebroer og på å få et tett bygg. Håndverkerne var på kurs før de startet fasadearbeidene. Næringsbyggene har utvendig solavskjerming samt bevegelsesdetektorer (lys/ventilasjon/varme) i hvert kontor.

Det er balansert ventilasjon med varmegjenvinning både i næringsdel og boligdel. Bygget har sentral driftskontroll. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Det er solavskjerming med utvendige persienner på næringsdelen.

Logistikk
Alv Selvik sier at de største utfordringene i prosjektet var den trange tomten med mye trafikk rundt, noe som ga store logistikkutfordringer, seksjonsvis bygging (der bygging og innredning pågikk samtidig i ulike deler av bygget) og størrelsen på prosjektet. – På det meste var mellom 150 og 200 personer i aktivitet på byggeplassen. Jeg antar at sorteringsgraden for byggavfall blir cirka 60 prosent. Vi tar med oss mange nyttige erfaringer fra dette prosjektet, blant annet at man aldri skal undervurdere arbeidsforberedende tiltak.

Eldes med verdighet
Sivilarkitekt og partner Kolbjørn Jensen i Link Signatur sier at en viktig utfordring var tilpasningen til Gamle Stavanger. – Utgangspunktet var en reguleringsplan med gitt TU. Sammen med det danske arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen jobbet vi frem et forslag i henhold til dette. Vi brøt næringsdelen ned i en lamellstruktur som delvis er videreført i boligdelen. Byggherren ønsket å knytte det eksisterende kontorbygget på nabotomten til det nye bygget. Derfor er fasadematerialene kobber og tegl også brukt i det nye bygget. Det var også viktig å holde høy materialkvalitet og få et vedlikeholdsfritt bygg som kan eldes med verdighet. Bygget er fleksibelt utformet, med flere atkomster. Systemveggene kan settes opp i modul 1.350 mm uten å måtte foreta tekniske inngrep utover programmering via SD-anlegget. Det er viktig for et utleiebygg. Lamellstrukturen både bryter ned skalaen på bygget og gir sol og utsikt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter