Byparken i Mosjøen Årets Grønne Park

NAML, Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører, har utnevnt Byparken i Mosjøen Årets Grønne Park 2010.

Byparken i Mosjøen ble etablert gjennom et lokalt engasjement av Foreningen til Mosjøens forskjønnelse allerede tidlig på 1900-tallet. Foreningen engasjerte seg også i planting av trær langs gatene i byen. Byparken ble videreutviklet gjennom professor Sverre Pedersens byplan som ble vedtatt i 1933 og etterkrigsparken fra 1948 tegnet av hagearkitekt mnla Elise Sørsdal.

Gjennom siste del av forrige århundre fra ble det hyppig fremmet forslag om reguleringsendringer – senest i perioden 1997- 2003. Gjennom en rapport ” Byparken i Mosjøen – Historikk og utredning av verneverdi” utarbeidet av Lunde og Nilsen landskapsarkitekter as. ble det i 2003 slått fast at parken har nasjonal verneverdi og den ble regulert til spesialområde bevaring. Valg av Byparken i Mosjøen som ”Årets grønne park 2010” er gjort ut fra følgende begrunnelse

• Fornyelsen av byparken, som har pågått i årene etter siste århundreskifte, har på en forbilledlig måte tatt vare på mye av parkens opprinnelige struktur og valg av plantemateriale med tradisjonsrike stauder og treslag som hører hjemme i landsdelen.

• Det er lagt til rette for alle aldersgrupper gjennom ulike arealer for opplevelse, rekreasjon og lek

• Gressarealer og plantefelt fremstår som usedvanlig velstelte, innbydende og frodige. Det vitner om et regelmessig og faglig godt vedlikehold.

• Informasjonen om parken har fått en fin og solid utforming. Parkens historie er både fascinerende og spesiell. Den bidrar i særlig grad til at publikum får en bedre opplevelse både av parkens arkitektur og kulturverdi i tillegg til naturopplevelsen.

Utnevnelsen av ”Årets grønne park” tar i stor grad sikte på å fokusere på skjøtsel og drift. Den er ment som en honnør og påskjønnelse til mannskapet som har det daglige ansvaret for drift av parken. Et tett og målrettet vedlikehold gjør at parken fremstår velstelt og innbydende.