Energieffektivitet i skuddet

Vi får stadig vekk tips om gode energieffektive bygg som er under produksjon og ferdigstillelse – og vi har mange gode nyhetssaker og reportasje om dette. Det er ikke tvil om at byggenæringens utøvere for alvor nå har satt dette med energi og miljø på dagsorden. Men skal man lykkes i sine prosjekter er det viktig både å velge de rette løsningene, man må bruke de rette materialene og fremfor alt – i alle ledd må alle gjøre en skikkelig, ordentlig jobb. Kravene til tetthet er absolutte. Vi tror at den viktigste drivkraften nå er eksemplenes makt. I Byggeindustrien er vi opptatt av å spre erfaringene.

 

På stadig flere byggeplasser vi besøker, er det nå en helt annen holdning og forståelse til dette med energieffektivisering enn det vi så bare for noen år siden. Nå er det også kommet et konkurranseelement inn i bildet – alle vil at deres prosjekt skal bli best i Norge. Det er noe vi liker.

I kommende utgave av Byggeindustrien har vi en reportasje om det nye kommunesenteret på Nesodden som skal bli en storstue i kommunen. Byggeindustriens sjefredaktør møtte nylig både ordfører, rådmann og de ansvarlige for prosjektet i Skanska og Opak til en orientering.

Dette er en spennende byggeplass – og vi er overbevist om at dette også kan bli et forbilledlig prosjekt. Enova har også støttet prosjektet med 2,9 millioner kroner. Totalt regner Skanska med at tilleggskostnadene med å nå energimålene som man har satt seg, vil ligge på ca 17 millioner kroner. Hele prosjektet er på 11 300 kvm BTA og er kostnadsregnet til vel 345 millioner kroner (inkl mva). Når vi tenker på hva Enova bruker av milliardbeløp for å støtte utbygging av vindmøller, mener vi at pengene kunne ha vært anvendt betydelig bedre ved å øke tilskuddet til slike konkrete byggeprosjekter.

Vi er opptatt av å få inn flere tips til konkrete prosjekter. Men vi er også opptatt av å ha en levende debatt om dette viktige temaet både i Byggeindustrien og her på bygg.no.