40 år med olje i Kristiansund

Førstkommende fredag feirer Kristiansund 40-årsjubileum som oljeby. Det skjer på Oljens dag med et program som hovedsakelig ser fremover mot de neste 40.

– Vi har rundt 3.500 personer som arbeider direkte og indirekte med oljevirksomheten i Kristiansund og Averøy nå, og de fleste piler peker oppover, sier Berit Tønnesen til NTB. Hun leder byens eget oljeutvalg.

Det gikk veldig tregt med oljevirksomheten i byen de første 30 årene. Først etter 2000-skiftet begynte det å løsne. Fra 2005 til 2008 økte aktiviteten i byen med 85 prosent. På lengre sikt tror Tønnesen på en utvikling i retning av et høykompetansemiljø i byen som kan ta på seg flere oppgaver. Ikke minst gjelder det virksomheten knyttet til subsea og undervannsinstallasjoner der det har vært en sterk aktivitetsøkning.

Om lag 1.000 er ansatt på oljebasen Vestbase. I tillegg har Kristiansund helikopterbasen for aktiviteten i Norskehavet. Shell har sin driftsorganisasjon for Ormen Lange og Draugen i byen. Statoil har en såkalt fremskutt driftsorganisasjon for Njord plassert i Kristiansund.