Vil rehabilitere skole til plusshus

Linesøy skole kan bli det første huset i Norden som blir rehabilitert til et energiproduserende hus.

– Vi tror dette prosjeket vil sette standarden for kostnadseffektiv og energibevisst oppgradering av eksisterende bygningsmasse, sier de prosjektansvarlige, Thomas Flower-Ellis og Sukhi Karlsen.

Ut mot storhavet på Linesøya i Åfjord kommune, ligger en nedlagt skole fra 1952. Denne bygningen skal nå oppgraderes til å bli et energiproduserende hus, et såkalt plusshus. Det er første gang i Norden en frittliggende bygning blir rehabilitert til dette nivået.

– Prosjektet skal utvikle metoder for bærekraftig rehabilitering og lokalbasert energiproduksjon. Dette vil legge til rette for videre utvikling, rasjonalisering og fremtidig implementering av metodene som genereres, forteller Flower-Ellis.

For å redusere bygningens energiforbruk mest mulig, vil bygningen først bygges om til passivhusstandard. Dette skjer med en ny isolasjonsmetode utviklet av svenske Saint Gobain Isover. Metoden er spesielt rettet mot rehabilitering til passivhusnivå, og er i teorien overførbar til hvilken som helst frittliggende bygning. Videre brukes passivhusvinduer, balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning, termiske solfangere til oppvarming av tappevann og et sentralt styringssystem for å redusere strømforbruket til et minimum.

Med et svært lavt energibehov som utgangspunkt skal bygningen forsynes med strøm fra solceller, vind eller andre fornybare kilder. Overskuddet er planlagt videreført til det regionale strømnettet.

– Vi samarbeider med flere ledende aktører innen kraft og energisystemer, deriblant Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), forklarer Flower-Ellis.

– I første hånd blir det nok snakk om spesialtilpassede løsninger. Men vi håper at en vellykket rehabilitering til plusshus vil bidra til økt tilrettelegging for småskala kraftproduksjon, fra det offentlige og kraftindustrien. Dette kan i sin tur skape et større økonomisk insentiv for satsning på denne type teknologi, legger han til.

Les mer hos Husbanken