Ga konsesjon til vindmøller mens Sp fikk penger

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ga konsesjon til en omstridt vindmøllepark på samme tid som Senterpartiet visste at det ville få penger fra Troms Kraft.

 

Det var i november 2008 at Senterpartiet ble orientert om at det skulle få 200.000 kroner i støtte fra Troms Kraft, skriver Dagens Næringsliv.

23. november samme år avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) klager fra reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø.

– Verken statsråden eller den øvrige politiske ledelsen i departementet var kjent med midlene Troms Kraft hadde gitt til Senterpartiet, heller ikke planene om dette. Spørsmål om habilitet var derfor ikke relevant i forbindelse med saksbehandlingen i departementet, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Et annet energiselskap, Eidsiva Energi, ga i fjor 500.000 kroner til Senterpartiet. Selskapet fikk i år konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Riis-Johansen sa i forrige uke til NTB at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi.

– Jeg kjente ikke til tilskuddene som ble gitt til Senterpartiet fra Eidsiva og Troms Kraft. Habilitet har derfor ikke vært et tema i behandlingen av saker som angår disse to selskapene, sa Riis-Johansen.

Senterpartiet vedtok i forrige uke å betale tilbake pengene til de to selskapene. (©NTB)