Brilletest på Frydenberg

På Skanska-prosjektet Frydenberg i Oslo blir det kjørt et to ukers prøveprosjekt med vernebrille- og hanskepåbud i forbindelse med entreprenørens sikkerhetsuke. (SE VIDEO)

Se Skanskas film rundt Sikkerhetsuka

Denne filmen tar opp en av byggebransjens største risikoer, nemlig arbeid i høyden. Dette har et spesielt fokus i Skanska Norges Sikkerhetsuke i år, som gjennomføres for 6. år på rad. Filmen spiller på emosjoner og minner om at holdningen ”jeg skal bare” ikke er akseptabel i selskapet. Vi har alle noen som forventer at vi kommer like hel hjem, som da vi dro. ”Balanse” skal være med og bidra til at vi alle tar et aktivt valg om å jobbe trygt, hver dag. Filmen innledes med en appell fra adm. dir. i Skanska Norge, Petter Eiken.

Se filmen her

Skanskas sikkerhetsuke som involverer alle selskapets 49 000 ansatte over hele verden, ble sparket i gang 13. september.

På Frydenberg-prosjektet på Hasle i Oslo ble alle involverte i boligprosjektet samlet til et felles oppstartmøte med visning av Skanskas egenproduserte video som skal være et bidrag for få de ansatte til å reflektere over sikkerhet på arbeidsplassen.

I løpet av sikkerhetsuka gjennomfører prosjektet også et oppfriskningskurs på fallsikring og i etterkant blir det arrangert et førstehjelpskurs. Skanska vet at fokus på sikkerhet er viktig. I år er det sjette år på rad sikkerhetsuka arrangeres og for hver gang den gjennomføres, viser statistikken at antall skader og ulykker går ned.

Prøveprosjekt

På møterommet ved anleggskontoret ligger pakker med arbeidshansker og flunkende nye vernebriller. Som et ledd i sikkerhetsuka skal prosjektet prøve ut et forsøk med to ukers påbud med vernebriller og kuttsikre hansker som en lokal aktivitet. Alle involverte i prosjektet, også underentreprenører må troppe opp for å bli forskriftsmessig utstyrt.

– Mange er nok litt skeptiske til å måtte bruke spesielt vernebriller hele tiden på prosjektet. Men det har skjedd en god utvikling når det gjelder sikkerhetsprodukter, så det er nok litt snakk om å endre vaner for å få medarbeiderne på byggeplassen til å bruke dem, sier anleggsleder Tomas Kjendlie ved Frydenberg-prosjektet. I Skanska-systemet globalt er det innført et fullt påbud om bruk av vernebriller og hansker i en rekke land.

Uvant

Etter et par timer med vernebrillene på, er fortsatt ikke grunnarbeider og truckfører Bjørn Berglund helt tilvent sin nye arbeidshverdag bak plexiglasset.

– Det er uvant, men jeg mener det er et viktig tiltak. Det er ingen tvil om at man på en byggeplass kommer opp i situasjoner hvor det er en viktig sikkerhetsfaktor å ha vernebriller på, sier han. På en byggeplass kan ting skje fort. Han innrømmer at det i en travel arbeidshverdag kan være lett å glemme vernebriller i noen situasjoner.

- Hansker er vi vant til å bruke hele tiden. Det blir spennende å se om at det blir helt naturlig å jobbe med vernebriller kontinuerlig etter denne toukers prøveperioden. Uansett er kanskje et påbud for bruk av vernebriller det vi trenger for å sikre øynene best mulig på byggeplassen, sier Berglund.

Vurderer brillepåbud

HMS-direktør Madeleine Torkveen Skjølås i Skanska forteller at selskapet har på trappene en analyse og beslutning om påbud av vernebriller, men vil ikke forskuttere at det er en ordning som blir innført. En avgjørelse blir tatt før jul.

– Vi innfører ikke et tiltak for tiltakets skyld, men må se på hva som gir best effekt og vurderer fortløpende hvilke tiltak som best forebygger skader, sier hun. For tre år siden ble det vurdert et fullt påbud for bruk av vernebriller ved Skanskas prosjekter. Den gang ble det valgt ikke å innføre et fullt påbud.

HMS-direktøren sier til Byggeindustrien at selskapet ikke opplever mange alvorlige øyeskader.

– I Norge har vi lagt ned mye arbeid på bevisstgjøring og tilrettelegging i forhold til bruk av vernebriller ved visse funksjoner. Det er også et poeng at man bruker riktig type vernebrille til ulik bruk, sier hun. Hun forteller at selskapet i vårt naboland Sverige har man opplevd et større antall øyenskader og at Skanska i Sveige har innført et fullt påbud for bruk av vernebriller på byggeplassene.

- Et slikt prøveprosjekt som Frydenberg-prosjektet gjennomfører gir verdifull erfaring for om dette er et tiltak vi skal gå ut med i full grad, sier Skjølås.