Norge setter standard

For første gang legger den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO sin årlige generalforsamling til Norge.

Det norske ISO-medlemmet, Standard Norge, arrangerer generalforsamling for 163 medlemsland, og rundt 450 delegater er ventet til Oslo denne uken. Nærings- og handelsminister Trond Giske vil foreta den formelle åpningen onsdag 15. september.

Med ISO Generalforsamling ønsker Standard Norge å synliggjøre verdien av standarder og standardisering i det norske samfunnet å få økt synlighet og økt forståelse for viktigheten av standardisering.

Internasjonale standarder letter verdenshandelen og bidrar til rettferdige konkurransevilkår. I dag er om lag 80 prosent av all global handel på en eller annen måte påvirket av standarder.

- Jeg er glad for at Standard Norge skal arrangere den globale standardiseringsorganisasjonen ISOs 33. generalforsamling i Oslo. Standarder fremmer handel ved å bidra til å fjerne handelshindringer. Dette er viktig for Norge som har stor eksport. Standarder bidrar til at vi får lettere adgang til internasjonale markeder, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

50 000 eksperter bidrar
- Hver arbeidsdag i året holdes det i gjennomsnitt åtte ISO-møter rundt omkring i verden, der utarbeidelsen av nye standarder diskuteres. Et nettverk av rundt 50 000 eksperter fra næringsliv, myndigheter og organisasjoner bidrar i det internasjonale standardiseringsarbeidet. ISO har for tiden en portefølje på over 18 300 standarder, sier generalsekretær Rob Steel fra New Zealand.

Norge med internasjonal styreplass
I 2009 fastsatte Standard Norge totalt 1 411 nye norske standarder, hvorav de fleste baserer seg på internasjonale standarder. Det er i dag norske ledere i 73 internasjonale komiteer og arbeidsgrupper, og i ISO leder Norge arbeid innenfor blant annet geografiske informasjons-systemer, petroleumsindustri, fiskeri og akvakultur og konstruksjonsteknikk. Fra og med 2010 er Norge representert i ISOs internasjonale hovedstyre.

Til tross for at Norge er et lite land har norske representanter stor gjennomslagskraft i ISO. Organisasjonen rangerer medlemslandene etter graden av aktivitet og bruttonasjonalprodukt, og Norge ligger på en hederlig 20. plass.

I forbindelse med generalforsamlingen i Oslo arrangeres konferansen IT@work. Med sitt effektive system for å oppnå global konsensus mellom land og på tvers av bransjer er ISO en av de største aktørene innenfor utviklingen av globale IT-standarder.

Patrick MacLeamy, lederen av buildningSMART International,Statsbyggsjefen Øivind Christoffersen og Skanska-sjefen Petter Eiken forteller blant annet om hvordan internasjonal byggenæring gjennom buildingSMART og bruk av ISO-standarder øker effektiviteten og bedrer kvaliteten i byggeprosessen.