Vemmelige veggedyr på frammarsj

De kommer inn i hjemmet godt skjult i brukte møbler og annet innbo, reisebagasje og klær. Blodsugende veggedyr resistente mot insektmidler sprer seg raskt over hele verden.

Fakta om veggedyr (Cimex lectularius)

* Veggedyr er en blodsugende tege som foretrekker mennesker.

* Veggedyret er rødbrunt, flatt og ovalt, opptil 4-5 mm langt.

* Lever innendørs over hele landet og er svært vanskelig å få has på.

* Spres ved transport av brukte møbler og annet innbo, reisebagasje, brukt sengetøy o.l.

* Suger blod helst flere ganger i uka, men kan også klare seg uten mat i over ett år.

* Etter måltidet kravler det tilbake til et gjemmested hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår.

* Skjulestedet kan avsløres ved funn av karakteristiske blanke, brunsvarte ekskrementer

* De senere år har forekomsten av veggedyr økt, både i Norge og resten av verden.

* Bittene kan gi kraftige, kløende merker umiddelbart eller etter flere dager.

* Det er ikke kjent at veggedyr overfører sykdommer.

(Kilder: Folkehelseinstituttet og Anticimex AS) (

Fakta om kampen mot veggedyr

* Se etter ekskrementflekker, egg, døde eller levende dyr.

* Ved kjøp av brukte senger, sofaer eller madrasser: Sjekk hodegjerde, sengebunn og bein, sprekker og skjøter og der stoff er stiftet til treverk.

* Sjekk også møbler som kan ha stått i umiddelbar nærhet til seng.

* Ved overnatting: Sjekk senga for spor etter veggedyr og oppbevar bagasjen mest mulig lukket og gjerne på bagasjehylle

*Veggedyr går normalt ikke i klær, men ved mistanke, pakk i plast og frys det som kan være infisert i to-tre døgn.

*Klær kan også vaskes på 60 grader.

* Har du fått veggedyr i hjemmet, kontakt profesjonell hjelp

(Kilder: Folkehelseinstituttet og Anticimex AS)

I New York har vintage- og gjenbrukstrender fått skylden for en formidabel framvekst av veggedyr de siste årene. I Norge er antall innmeldte tilfeller av bekjempelse av disse skadedyrene økt med 48 prosent siden 2007.

– Vi får mange telefoner hver dag fra fortvilte mennesker som har fått veggedyr inn i hjemmet sitt og ikke skjønner hvordan det er skjedd, sier avdelingsdirektør for skadedyrbekjempelse Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Han mener veggedyrene oftest blir med folk hjem etter opphold på infiserte overnattingssteder, enten det er campinghytter eller femstjerners hotell. Offentlig transport, som sovevogner på tog, er et annet sted blodsugerne kan kravle opp i bagasjen. I forkant av loppemarkedssesongen er det grunn til å være på vakt ved kjøp av gjenstander som kan inneholde ubehagelige overraskelser.

Litt ekstra
Skadedyrfirmaet Anticimex har fått henvendelser fra personer som har fått veggedyr i huset etter kjøp av brukte rammemadrasser.

– Ved kjøp av brukte soveromsmøbler og sofaer er det viktig å sjekke sprekker og folder på utkikk etter dyr og egg. Det letteste sporet å se er svarte flekker etter ekskrementer, sier fagsjef for skadedyr Stein Norstein i Anticimex.

Vanligvis går ikke veggedyr i klær, men etter eksplosiv økning i forekomst, mener en rekke amerikanere å ha fått med seg veggedyr fra brukthandler. Kjøper man klær på loppemarked er tipset å legge dem rett i en pose og putte posen i fryseren i to-tre dager, hvis man vil sikre seg. På samme måten kan et møbel settes på fryselager over noen dager, hvis man har tilgang på det.

Norges største bruktkjede Fretex undersøker klær og møbler de tar imot nøye og renser dem hvis nødvendig. De tar kun imot madrasser hvis de er pent brukte, og de sjekkes ekstra nøye.

– Vi har svært strenge krav til hygiene. Hvis vi mistenker noe kan være utsatt for skadedyr blir det plukket ut og går til energigjenvinning, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex.

Godt skjult
Veggedyr er vanskelige å oppdage ettersom de er nesten usynlige som egg og gjennomsiktige knøtt når de er klekket. Et voksent veggedyr er rødbrunt og opptil en halv centimeter langt, men skjuler seg svært godt.

De beveger seg kun om natten, når de registrerer utånding av CO2 og kryper til mennesker for å suge blod. Det kan ta tid, kanskje uker, før menneskekroppen reagerer med kløende utslett på det antikoagulerende stoffet som kommer inn i bittstedet. Da kan det i mellomtiden ha blitt mange veggedyr i sprekker, folder, bak lister, under madrassen, bak og under gjenstander.

– Når folk blir klar over problemet på soverommet orker de kanskje ikke å sove der inne lenger. Noen sover på sofaer andre steder i huset, men veggedyrene finner dem der også, og så sprer de seg på den måten, sier Norstein.

Krig
Å drepe ørsmå kryp som er resistente mot flere insektmidler og som kan leve opptil ett år uten mat, er nesten umulig uten profesjonell hjelp. Norske skadedyrfirmaer registrerte 431 bekjempelse i 2007, deretter 505 i 2008 og 542 i fjor. Etter første halvår ligger det an til å bli langt over 600 rapporterte tilfeller i år.

Folkehelseinstituttet tar økningen svært alvorlig.

– Fra å ha vært nesten utryddet er veggedyr igjen blitt et reelt problem i Norge. Vi vet hvor ille det kan bli, derfor er dette som en kontinuerlig krig for å unngå at tilstandene blir verre. Vi vil tross alt ikke tilbake til de ekstreme tilstandene vi hadde i Norge på 1930- og 1940-tallet, da det knapt var en leilighet i Oslo som ikke hadde dette problemet, sier Ottesen i FHI.