Skanska fikk KOFA-medhold

Skanska fikk medhold av Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i saken mot Statens vegvesen Region øst angående avvisning av valgte leverandør på prosjektet E22 Økern.

Våren 2009 ble det lyst ut en stor anbudskonkurranse på en av parsellene på Ulven-Sinsen-prosjektet i Oslo. Anbudskonkurransen for E22 Økern-entreprisen var basert på et såkalt to-konvoluttssystem, altså at man konkurrerer både på kvalitet og pris. Statens vegvesen Region øst innstilte Skanska som sammenlagtvinner, og entreprenøren gikk i gang med forberedelser.

En stund etterpå kom Vegdirektoratet på banen og tildelte kontrakten til Veidekke, på tross av at prosjektavdelingen i Vegvesenet hadde innstilt en annen til jobben. Skanska tok saken til retten, uten å få medhold. I rettssaken kom det derimot frem at det var stor uenighet innad hos byggherren. Flere i Statens vegvesen Region øst fortalte nemlig retten at de mente Skanska var den rettmessige vinneren av konkurransen.

Deretter klaget entreprenøren saken inn for KOFA, som kom med sin avgjørelse denne uken.

I dommen står det at "Klagenemda kom til at valgte leverandørs tilbud avvek fra konkurransegrunnlagets krav til fremdriftsplan, og dermed skulle ha vært avvist...".

- Jeg registrerer av dommen at det har vært et brudd på forskriften om offentlige anskaffelser ved ikke å avvise Veidekke. Vi har lidd stor skade av dette, og det føles godt at KOFA støtter vårt synspunkt, sier administrerende direktør Petter Eiken i Skanska Norge til Byggeindustrien.

- Vi kommer nå til å gå i dialog med Vegdirektoratet for å få kompensert det økonomiske tapet dette har medført for oss, legger han til, og utelukker ikke at entreprenøren vil gå rettens vei dersom samtalene ikke fører frem.

Eiken mener saken har stor prinsipiell betydning.

- Vi håper dette får offentlig sektor til å skjerpe seg og til å etterleve sine egne tildelingskriterier, avslutter han.