Tilgjengelighet for alle

Salgsleder Jørund Løland i Agderbygg AS tror regjeringen har gode intensjoner, men ikke ser alle utfordringene de nye reglene for tilgjengelighet i boliger vil føre til.

Intensjonen med å bygge boliger med tilgjengelighet for alle, er god. I dag tror vi det er et mål for de aller fleste boligbyggere, å få flest mulig av boligene med tilgjengelighet for alle. At alle typer boliger i fremtiden skal ha denne utformingen mener vi vil være vanskelig å gjennomføre i praksis, og ikke minst kostbart.

Det er mange boligbyggere i Norges land som har 4- mannsboliger og mindre horisontaldelte boligbygg som hovedfokus i sin virksomhet.

Kravet om tilgjengelighet for alle vil påvirke størrelser og innredning av alle typer boliger.

Det som bekymrer oss som holder på med de minste boligprosjektene der heis ikke er et av hovedelementene, er tilgjengelighet til og ved adkomsten til boligen.

Halvparten av leilighetene i en vanlig kryssdelt firemannsbolig med plate på mark, vil etter de nye reglene ikke kunne oppnå tilgjengelighet for alle og dermed også bli ekskludert fra finansiering i Husbanken. Ikke fordi boligens planløsning ikke tilfredsstiller tilgjengelighet for alle, men fordi det ikke er mulig finansielt og prismessig å ha heis til 2 leiligheter i en 2.etasje.

Kravet for finansiering i Husbanken er universell utforming og tilgjengelighet for alle.

Husbanken vil i fremtiden kunne falle igjennom som en finansieringspartner og garantist for boligprosjekter med de allmenn aksepterte bokvalitetene som boligkjøpere vektlegger i mindre horisontaldelte boligprosjekter uten heis. Boliger som mange boligkjøpere har som sin aller første bolig.

Mange boligområder i Norge i dag er preget av topografiske utfordringer mht. nivåforskjeller på ellers små tomter. Stigning 1:20 vil i mange tilfeller by på store utfordringer fra offentlig vei og frem til hovedinngangsdør. Kostnaden og bokvaliteten i flatsprengte boligområder er det boligkjøperen som må ta.

Utfordrer vi med dette alle jordbruksarealer for omregulering slik at tilgjengelighet for alle blir ivaretatt?

Vi mener dagens ordning og lovverk der kommunen, sammen med utbygger, i reguleringsarbeidet, finner det riktige nivået på boliger med tilgjengelighet for alle, er god. Målet er 100% men det er ofte elementer på eiendommen som kan medføre reduksjon i dette.

Flest mulig boliger med tilgjengelighet for alle er bra. 100% tilgjengelighet for alle lar seg dessverre ikke gjennomføre i praksis.

Rom for skjønn må det også i fremtiden være. Mange gode boligprosjekter vil ellers bli lagt i skuffen for godt.