Tilliten rakner

I næringslivet har man gjennom mange år hatt et enormt fokus på dette med gaver. For noen år siden ble alle kontorer fylt opp med julegaver hvert eneste år når nissen var ute på tur, men den skikken er omtrent borte. De aller fleste bedrifter – i alle fall i byggenæringen – har nå innført forbud mot at ansatte kan ta i mot gaver. Man vil ikke at noen medarbeidere skal få uheldige bindinger til leverandører og andre. Regelverket er også skjerpet i offentlig sektor, men politikerne har inntil nå gått fri av en eller annen utrolig grunn.

 

Det gjeldende spesielle regelverket for politikere ble laget i siste Bondevik-regjering, og vi har merket oss at Kjell Magne Bondevik er en av dem som ikke er villig til å gi fra seg noen gaver.

Nå har Stoltenberg bestemt at han og hans regjeringskolleger må gi tilbake alle gaver – om de vil eller ikke. Dette er blitt en stor sak i mediebildet. Hadde alle lagt seg flate med det samme hadde dette ikke vært et problem. Men noen har mistet hukommelsen, mens andre pukket på at de fulgte regelverket til punkt og prikke. Vi er forundret over at ledende statsråder til de grader har mistet vurderingsevnen og evnen til å ta politiske signaler. Har de like dårlig vurderingsevne også i andre saker, er det virkelig fare på ferde.

Mange kritiserer nå pressen som fråtser i avsløringer. Ulvene jager. Nå er det ikke noen stor bragd å grave frem slike saker. Når en slik historie først kommer opp, er det ikke grenser for hvor mange som sender tips til redaksjonene.

Nå kommer det også frem at det også blant fylkespolitikere – og sikkert også i kommunesektoren – er blitt gitt kostbare gaver til politikere. Selvsagt er det ingen som reagerer om det blir gitt en blomsterhilsen, en god flaske vin eller annet småtteri, men det må ringe en bjelle når det snakkes om gaver til titusener av kroner.

Politikerne må ikke glemme at de er folkets tillitsmenn – og de opptrer på vegne av sine velgere. Skal de ha med et minne hjem fra en tur har de råd til å kjøpe et teppe selv. Det å ta i mot tepper fra noen av verdens mest korrupte ledere smaker bare vondt.

Vi regner med at politikerne nå en gang for alle har lært hva som er sømmelig. En langt mer alvorlig sak er når kraftsselskap bevilger hundretusenvis av kroner til et bestemt politisk parti. At Senterpartiet nå returnerer 700 000 kroner, er rett og rimelig. Det er bare så utrolig at de fikk seg til å ta i mot disse pengene – og like forunderlig er det at offentlige selskaper bruker penger på denne måten.

Vi skulle tro at de fleste har lært noe av vannverksskandalen på Romerike og alle andre skandaler og korrupsjonssaker som har vært i media de siste årene.