Useriøse steinleggere herjer

Tidligere har mange utenlandske asfaltfirmaer operert i det svarte markedet i Norge og lurt en rekke nordmenn. Nå skal det være steinlegging som er mest utbredt.

TV2 har gjennom en reportasje sett på hvordan de utenlandske arbeiderne lurer nordmenn som skal pusse opp hager og innkjørsler.

– Jeg tror asfaltbransjens felles standpunkt om ikke å selge asfalt til slike ”travellers” har tvunget dem over på belegningsstein. På meg virker det som en nesten samlet asfaltbransje har fulgt FAVs anbefaling om salgsnekt - begrunnet med en frykt for at produktet skal brukes i kriminell virksomhet. Det tror jeg er lurt, for det ser ut til at det hefter mye negativt ved denne aktiviteten, og ikke minst skaper det problemer for alle de seriøse bedriftene som gjennom profesjonell opptreden forsøker å skape et godt omdømme for bransjen, sier Arne Aaberg i Foreningen Asfalt og veiservice (FAV).

Han er likevel skuffet over hvor fraværende både politi og skatteetaten er når kriminell virksomhet foregår i et slikt omfang og så åpenlyst.

– Jeg håper reportasjen kan bidra til at myndighetene våkner så får vi holde fast ved vår restriktive praksis mht salg av asfalt, legger Aaberg til.

I reportasjen ser vi hvordan utenlandske steinleggere har lurt kunder med dårlig og svart arbeid i hele sommer på Østlandet. Skatteetaten har ikke løftet en finger.

Vi ser hvordan useriøse utenlandske asfalt-, og steinleggerligaer har fått operere fritt i områdene rundt landets hovedstad.

– Vi har ikke aksjonert i Oslo-området så vidt meg bekjent, bekrefter avdelingsdirektør Øistein Strømme i Skattedirektoratet til TV2.

Strømme har ingen forklaring på hvorfor det ikke er aksjonert i Oslo, utover at skatteetaten gjør sine egne prioriteringer på hvor ressursene skal legges.