Skanskas kjempeløft

Skanska har bygget og løftet på plass landets største nettverksbuede bro som knytter Sandøyna i Gulen kommune sammen med fastlandet. (Bildekarusell og video)

Totallengden på Brandangersundet bro er 285 meter, med et hovedspenn på 220 meter. Hovedspennet (med en vekt på 1862 tonn) har blitt bygget i Sløvåg, for så å bli hentet og løftet på plass av to flytekraner fra Nederland.

-Alt gikk som planlagt, og nederlandske Smit gjorde en kjempejobb, sier anleggsleder Bjørn Morten Bruvik i Skanska til Byggeindustrien.

- Vi gikk sammen igjennom operasjonen flere ganger på forhånd. De hadde utført lignende jobber tidligere, men det var syv år siden sist. En så lang og slank konstruksjon var spesielt selv for dem, legger han til.

Det er i det hele tatt lett å bli imponert over størrelsene i prosjekte7. Det har blitt brukt 4300 m2 forskaling, 400 tonn armering, 2700 m3 betong, 9450 mMN spennarmering og ca 400 tonn stålkonstriksjon. I tillegg er to undervannsfundamenter fundamentert på henholdsvis -5,5 og 8,5 meter.

For å få gjennomført løftet og transporten til Brandangersundet måtte en høyspentlinje som forsyner Mongstad-raffineriet med strøm midlertidig demonteres. Dette ble gjort i forbindelse med en produksjonsstopp på anlegget.

PS! Offisiell åpning av den nye veien er 4. november.

Her kan du se Skanskas film fra prosjektet

Se NRKs innslag fra løftet