Aassved Hansen skifter beite

Einar Aassved Hansen har gått fra stillingen som forskningssjef i SINTEF og er blitt kommunaldirektør byutvikling i Trondheim kommune.

Aasved Hansen forteller at han har har hatt 25 år lærerike og interessante år SINTEF.

– Jeg var heldig og kom til SINTEF FCB i starten på gullalderen i norsk betongforskning. Det var store prosjekter med internasjonale oljeselskap og nasjonale løft med bred deltakelse fra norske bedrifter, forteller Aasved hansen.

Han fikk gå en god forskerskole med dyktige seniorer i et ellers ungt og inspirerende miljø.

– Suksessen var langt på vei et resultat av Ivar Holands dyktige ledelse. Han skapte et nært samarbeid med industrien. Han forsto deres behov og evnet å finne gode løsninger. Jeg lærte mye om viktigheten av et godt samspill mellom forskning og næringsliv, legger han til.

For 15 år siden overtok han selv som forskningssjef for betongmiljøet i SINTEF.

– Vi klarte i samarbeid med ledende bedrifter å beholde kjernekompetansen vår etter offshoreepoken, slik at vi var klar for en ny gullalder med etableringen av COIN, vårt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Det var en sensasjon at vi fikk et SFI, Norges forskningsråds nye storsatsing, og jeg er veldig stolt av at vi lyktes. Det var en betydelig anerkjennelse av forskningskompetanse på SINTEF og NTNU, og av betongbransjens evne til å omstille nye kunnskap til verdiskaping. COIN som startet i 2007 har vært en stor suksess også for Norges forskningsråd, utdyper Aasved Hansen.

Han er også stolt over at de har skapt et flott SINTEF Byggforsk.

– Sammenslåingen av SINTEFs byggmiljø og NBI var viktig for norsk byggenæring. Det var en krevende prosess som endte godt. Vi har fått et slagkraftig kompetansemiljø som har gode og sterke relasjoner til byggenæringen i Norge og i utlandet, sier han.

Når han nå går over i en annen stilling er det i trygg forvissning om at de har løst de store utfordringene i SINTEF Byggforsk.

– Vi har et nært og godt samarbeid med NTNU. Sammen leder vi de to viktige sentrene COIN og ZEB – Zero Emission Buildings. Sentre som sammen med andre store prosjekt definerer vår posisjon som ”Forskningsinstituttet for bærekraftig bygging”. Vi har en sunn økonomi og har fått betydelig midler for å ruste opp laboratoriene. I tillegg har vi dyktige fagfolk på alle nivå og gode forskningsledere. SINTEF Byggforsk er godt etablert. Derfor kan jeg trygt overlate forskningssjefstillingen til andre med en god følelse, legger Aasved Hansen til.

– For egen del hadde jeg oppnådd det jeg ville i SINTEF og ønsket nye utfordringer. Det passet derfor godt at stillingen som kommunaldirektør for byutvikling i Trondheim dukket opp. Jeg var heldig og fikk jobben. Nå har jeg ansvaret for byutvikling og utforming samt forvaltning og drift av eiendom og infrastruktur. I alt en virksomhet med 1300 medarbeidere med høy kompetanse på mange områder, sier han.

Trondheim er en attraktiv by med stor befolkningstilvekst.

– For å møte de utfordringene det innebærer pågår det mange spennende og viktig prosjekter som:

• Miljøpakken hvor det de neste 15 årene skal investeres 7 milliarder i veg- og kollektivtiltak

• Brattøra med byutvikling av de store havneområdene der byen møter fjorden

• Framtidens byer med bl.a. utbygging av en helt ny klimanøytral bydel på Brøset.

– Det er inspirerende oppgaver som betyr mye for mange og som skaper engasjement i byens befolkning, hos politikere og media. Jeg har nå ansvaret for å løse viktige samfunnsoppgaver. Det motiverer meg, avslutter Aasved Hansen.