Ungdom taper på nye regler

Mange fra byggenæringen har for lengst gitt klare tilbakemeldinger på de nye påleggene som kom 1. juli, om at alle nye boliger skal være tilpasset funksjonshemmende. I utgangspunktet er dette et høyst betimelig og rettferdig krav, men problemet er at dette fører til at nye leiligheter blir mye større enn det de kunne ha blitt – og prisen på en ungdomsleilighet kan bli mange hundre tusen kroner dyrere enn hva den kunne bygges for etter gamle regler. Dette viser hvordan grupper kan påvirke politikerne. Problemet er at man ikke aner konsekvensen av sine vedtak. Mange i byggenæringen har gitt klare advarsler om at mange prosjekter nå kan stoppe opp. Leilighetene blir for dyre.

 

Nå har NRK satt saken på dagsorden, og nå er det mange politikere som åpent innrømmer at det nye regelverket kan virke rigorøst. Man kan gjerne ha et visst minimum av leiligheter i nye prosjekter tilpasset funksjonshemmede, men at alle leilighetene i nye prosjekter skal måtte bygges for rullestolbrukere er etter manges syn et helt håpløs påbud. Nye toromsleiligheter blir opptil 600.000 kroner dyrere på grunn av et nytt pålegg som krever at alle nye leiligheter skal være tilpasset funksjonshemmede.

De nye forskriftene om tilgjengelighet, som ble innført 1. juli i år, krever større areal, bad med snuplass, brede ganger og plass til rullestol ved sengene.

Flere utbyggere har nå regnet på hvor mye forskriftene vil koste, og sier myndighetene ikke har forstått hvor mye prisen vil øke.

– Regningen sendes unge boligkjøpere som vil inn på markedet. Det er de små og i utgangspunktet billigste leilighetene som øker mest i pris, sier Stein Christian Dykesteen, partner i Aktiv Eiendomsmegling til NRK.

Boligkjøperne vil merke de økte utgiftene allerede neste år, tror bransjen.

– Førstegangsetablererne sliter allerede i dag, og dette vil gjøre det enda vanskeligere, sier Dykesteen.

OBOS har for NRK regnet ut hva det nye regelverket betyr for en førstegangskjøper. Tallene sjokkerer. Utbyggeren Selvaag har i dag toromsboliger på kun 29 kvadratmeter som er rettet mot førstegangskjøperne. Med de nye reglene er det umulig å tegne leilighetene under 36 kvadratmeter, ifølge en av arkitektene.

Etter vårt syn er det ikke for sent for politikerne å snu. Dessverre er dette også en av samfunnets hellige kuer, men det må være lov å kalle en spade en spade. Vi vet at mange funksjonshemmede i dag møter på mange vanskeligheter i sin hverdag. Det må da være bedre å legge forholdene bedre til rette for dem enn at man skal bygge alle nye leiligheter i dette landet tilpasset funksjonshemmede. Heldigvis er de aller fleste mennesker friske og rørlige. Vi vet at et slikt standpunkt blir møtt med forakt og sinne i mange kretser, men det får så være. En viss fornuftig bruk av pengene våre må vi ha.

Les hva NRK skriver her:http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7284239