Lover 2.200 nye studieplasser

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover 2.200 nye studieplasser neste år. – Det er kunnskap og arbeid vi skal leve av når oljeinntektene går ned, sier han.

 

FAKTA om NTNU

* NTNU i Trondheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, er Norges nest største universitet, med nesten 20.000 studenter og rundt 5.000 ansatte.

* NTNU i sin nåværende form ble formelt opprettet i 1995, da NTH (Norges tekniske høyskole), den allmennvitenskapelige høgskolen, det medisinske fakultet og Vitenskapsmuseet ble samlet i en universitetsstruktur. Kunst- og musikkutdanning ble også innlemmet i NTNU.

* NTNU har sitt faglige tyngdepunkt i utdanning og forskning innen teknologi og naturvitenskapelige fag.

* NTH ble opprettet høsten 1910, og NTNU kan dermed feire sitt 100-årsjubileum i år.

(kilde: snl.no) (©NTB)

Stoltenberg kom med løftet om flere studieplasser under markeringen av NTNUs 100-årsjubileum onsdag. 145 av de nye studieplassene kommer ved NTNU i Trondheim.

Regjeringen var tungt representert da NTNU åpnet sin festuke, for å markere at det i høst er 100 år siden Norges Tekniske Høgskole, NTH, ble åpnet på Gløshaugen i Trondheim. I tillegg til statsministeren deltok kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og næringsminister Trond Giske (Ap) i markeringen.

Større årskull

Større årskull og flere unge som tar høyere utdanning gjør det nødvendig med flere studieplasser, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Halvparten av de nye studieplassene vil gå til lærerutdanning, helse, realfag og teknologisk utdanning. Resten blir fordelt ut fra hva slags utdanning ungdommen søker seg til, sier hun.

Økningen i studieplassene må ganges med fire, i og med at det etter hvert kommer på alle årstrinn, sier Stoltenberg.

UNIO-leder Anders Folkestad er ikke veldig imponert.

– I år står mellom fire og fem tusen unge uten studieplass, så dette er ikke et voldsomt løft. Regjeringen anslår selv at det blir 30.000 flere studenter i perioden 2010-2013. Om ikke regjeringen opprettet flere studieplasser, ser det fortsatt ut til at etterspørselen vil være større enn tilbudet også i årene framover, sier Folkestad.

Talerør

NTNUs jubileumsuke ble offisielt åpnet i Tordenskioldsparken i Trondheim sentrum, der NTNU-rektor Torbjørn Digernes kunne gi ordfører Rita Ottervik universitetets gave til Trondheim by: Et 18 meter langt «talerør» av stål, som fungerer både som megafon og hørerør.

Talerøret er en masteroppgave for en gruppe arkitektstudenter, som hadde som mandat å lage et robust monument som skulle stimulere kreativitet, lek og musikk. Det er laget i samarbeid med fagmiljøer innen musikk og akustikk.

Hornet ble blåst i gang med en akademisk fanfare, signert NTNU-professor Bjørn Alterhaug.

– Arkitektur skal være dristig, sa Stoltenberg, og understreket den sentrale rollen NTNU har spilt i Norge.

– I løpet av 100 år har Norge utviklet seg fra å være et fattig land til å bli et velferdssamfunn. NTNU, og kunnskapsmiljøene som er vokst opp rundt universitetet, har vært sentrale i byggingen av landet, og vil spille en avgjørende rolle for utviklingen av framtidas teknologi, roste Stoltenberg.

Jubileumsuke

NTNUs jubileum skal feires ei uke til ende, med foredrag, utstillinger, omvisninger og ikke minst musikk.

Selve 100-årsdagen er 15. september. Den markeres med en jubileumskonferanse som skal diskutere universitetets plass i samfunnsutviklingen. Flere internasjonalt anerkjente forskere deltar på konferansen.

Kong Harald kommer med ettermiddagstoget for å delta på jubileumsmiddag i Erkebispegården, før feiringen rundes av med festforestilling i Olavshallen. Blant artistene er TrondheimSolistene, Trondheim Jazzorkester, Nils Petter Molvær, Come Shine, Pelbo, Trondheim Voices og andre artister med bånd til NTNUs institutt for musikk.