Lyngen: Ble advart mot å bygge i rasområdet

Da Lyngen kommune på slutten av 80-tallet ville omregulere Solhovfjæra der raset gikk sist fredag, advart beboerne i området mot inngrep i grunnen.

– Vi fikk mange reaksjoner og avholdt folkemøte. Her kom det fram at beboerne var kjent med at området hadde dårlig grunn. De ønsket ikke at vi skulle regulere området, fylle på i fjæra og endre strukturen. Det tok vi den gang til etterretning og la planene død, sier tidligere ordfører og daværende leder av teknisk hovedutvalg i Lyngen Werner Kiil (Ap) til NTB.

I tirsdagens utgave av Nordlys forteller Kjell Bjørn, som bor nær stedet der skredet gikk, at han i mange år har advart kommunen om usikker grunn i området der raset gikk.

Ville bygge
Tirsdag ble det kjent at det lokale selskapet Høyvik Transport har fylt minst 1.000 kubikkmeter steinmasse i fjæra i ukene før raset gikk. Selskapet har søkt kommunen om å få kjøpe tomt med tanke på å fylle ut strandområdet og bygge naust og kaianlegg der. I februar i år antydet innehaveren overfor Framtid i Nord at det gikk tregt med planene om å få etablert et bygg for verksted, kontor og vaskehall i Solhovfjæra.

– Jeg har fått byggetillatelse. Dette må du spørre Lyngen kommune om, sa innehaver Odd Steinar Høyvik til VG Nett tirsdag. Han har senere avvist å uttale seg til andre media.

Sa seg positiv
Ordfører Hans Karlsen (Frp) bekreftet overfor NTB og en rekke andre medier at han har gitt en muntlig aksept om å kunne gå videre, men under klar forutsetning at alt det formelle har vært i orden. Det framstår uklart om ordføreren sikter til tomtekjøpet eller klarsignal til å begynne å fylle masser i Solhovfjæra.

Ingen søknad
Men det formelle er ikke i orden med utfyllingen i fjæra.

– Å starte utfylling i fjæra er et søknadspliktig tiltak. Vi har ikke mottatt noen skriftlig søknad fra entreprenøren. Kommunen har fått en søknad om tomtekjøp og gitt positive signaler. Men der ifra til å begynne å fylle ut i fjæra er et veldig stort sprang. Entreprenøren burde ha visst at han måtte søke kommunen og gå gjennom en normal kommunal saksgang, sier rådmann Leif Egil Lintho.

Avventer rapport
Ifølge rådmannen er det ikke aktuelt nå å anmelde forholdet.

– NVE bistår nå med å undersøke forholdene i Solhovfjæra. Vi må få geologirapporten på bordet og komme helt til bunns i denne saken før vi vurderer slike skritt, sier rådmannen.

Ifølge lensmann Øystein Nilsen er det uaktuelt nå å starte en etterforskning av saken.

– Vi forutsetter at kommunen får avklart hva som egentlig har skjedd og hvem som har sagt hva. Hvis det viser seg da at det er noen som har gått ut over sine fullmakter, eller at ting tyder på at det er gjort noe straffbart, vil vi selvfølgelig reagere på en henvendelse med å starte etterforskning, sier lensmannen.

Politisk etterspill
Werner Kiil, som nå er formannskapsmedlem i Lyngen, mener det er en «håpløs situasjon» hvis det fra ordførerens side blir gitt muntlige uformelle tillatelser som kan misforstås. Han kjenner ikke til at lignende har skjedd tidligere.

– Men noe må ha blitt sagt som Odd Steinar Høyvik har oppfattet som et klarsignal. Ordføreren har vært med så lenge i politikken at han vet hvilke prosedyrer som gjelder. Vi kjenner ikke nå hva som har skjedd mellom de to. Men disse sakene må vi drøfte videre i kommunens politiske organer som formannskap og kommunestyret, sier Kiil til NTB.