Bygger opp en liten landsby

Til Ski-VM i Kollen fra 23. februar til 6. mars neste år bygges det opp en liten landsby med haller og flyttbare lokaler levert av Cramo.

650 utøvere og 1800 pressefolk skal ha funksjonelle omgivelser. Prosjektleder Chris Olborg i Cramo styrer et komplisert og utfordrende puslespill.

Cramo hadde en vellykket leveranse til Prøve-VM i Kollen i mars. Neste års arrangement er mye større og krever et helt annet opplegg. Forskjellen kan sammenlignes med et kretsmesterskap i forhold til et Norgesmesterskap.

Cramo skal levere to toetasjers haller med til sammen 3000 kvm gulvflate. Inntil disse skal det settes opp 80 flyttbare moduler. Cramo leverer også 250 18 kvm store smøreboder i form av containere.

– Her må vi ganske enkelt levere. Alternativet med dagsbøter eksisterer ikke, sier prosjektleder Olborg lakonisk.

De to hallene, som er fullverdige isolerte flyttbare industribygg, kjøpes fra W. Giertsen Hallsystemer AS. De tar ansvar for grunnarbeid og oppsetting. Hallene skal Cramo gjenbruke på egen tomt for flyttbare lokaler etter Ski VM.

Alle de 80 flyttbare modulene er av høy standard som tilfredsstiller de nye TEK-kravene med hensyn til isolasjon, ventilasjon og generell utforming.

Cramo har bygget opp en prosjektorganisasjon til VM 2011. Under Chris Olborg sitter to prosjektkoordinatorer; Stein Åbråten og Michael Eigner. Åbråten blir byggeleder når leveransene kommer til Kollen. Birgitte Løvlie er controller og backoffice.

– Vi tar i bruk et nytt prosjektstyringsverktøy og et dokumentstyringsverktøy for dette prosjektet. Her kreves det nøye planlegging og strukturering. Vi må ha like mye orden og oversikt over alle detaljer som jeg har vært vant til fra mine år i industrien, sier Olborg, og legger til at gjennomføringen av denne leveransen vil Cramo bruke som et vindu utad for hvordan Cramo kan drifte store og kompliserte prosjekter.

– Vi har mange å forholde oss til for å skreddersy leveransene. Arrangementskomiteen for VM 2011 er vertskap. Oslo kommune er vår kunde. Så har vi NRK, som foruten å ha senderansvaret skal tilrettelegge for alle de andre TV-selskapene. Cateringselskapet har spesielle ønsker om plassering og romdeling, IKT og strøm krever store arealer. Bare datakablene veier 50 kg pr. meter der de samles…

Vi skal sy sammen alles ønsker og kravspesifikasjoner til ett bygg, som totalt blir en lukket landsby for arrangementskomiteen, TV-selskapene og skrivende presse, forteller Olborg.

– Jeg opplever det som meget positivt å jobbe sammen med Cramo i Kollen, sier Stian Ilebrekke, prosjektleder for provisorisk utstyr.

– Cramo er løsningsorienterte og fremdriftsorienterte. De jobber tett mot oss i Oslo kommune og mot brukerne, Ski VM 2011 og NRK, og alt går som på skinner. Har vi en utfordring foran oss, er Cramo alltid raskt ute som medspiller og problemløser. Deres folk er på pletten med en gang, sier Ilebrekke.