Sandslimarka 35

Sandslimarka 35

Sted: Sandsli, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 37,5 millioner kroner

Bruttoareal: 3.392 kvm

Byggherre: Sandslimarka 35

Byggherreombud: O Hamre Prosjektstyring

Totalentreprenør: Larsen, Atterås & Brosvik

Arkitekt: Arkitektkontoret Ulf Røstøen

Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen - RIV og RIE: Multiconsult - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Sprengningsteknikk - Betongelementer: Spenncon - Smedarbeider: Bjartmar Rinde - Tømrer og keramiske fliser: J H Nævdal Bygg - Taktekking: Fløysand Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Bue Aluminium - Maling og tepper: Fasade & Interiørgruppen - Innredning: Moelven Nordia - Rør, vent og el: YIT - SD-anlegg: EM Systemer - Brannsikring: Bratex - Lås og beslag: Låsservice - Solavskjerming: Vestnorsk Solskjerming - Storkjøkken: Karl B Hauge - Adgangskontroll: Bravida - Heiser: HK-Service - Rent bygg: Rent Tørt Bygg

På Sandsli i Bergen har Larsen, Atterås & Brosvik AS ført opp et bygg med 300 kontorarbeidsplasser.

Det er bygget sammen med et eksisterende kontorbygg og er på 3.392 kvadratmeter fordelt på tre kontoretasjer og en etasje med parkering. Reinertsen Engineering er leietaker av både det eksisterende bygget og tilbygget.

37,5 millioner
Bygget har en entreprisekostnad på 37,5 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Sandslimarka 35 AS. Bygget er tegnet av Arkitektkontoret Ult Røstøen AS og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i august 2009. Bygget stod ferdig i juli i år, innenfor avtalt tidsplan.

Prosjektleder Gard Kvalheim i Larsen, Atterås & Brosvik (LAB) forteller at kontoretasjene har en kombinasjon av cellekontorer og kontorlandskap. Bygget rommer også en kantine med 150 sitteplasser og innvendig parkering for cirka 30 biler.

Flotte fasader
Kvalheim sier at cirka 8.000 kubikkmeter faste masser måtte sprengs ut fra tomten. – Grunnarbeidet var krevende siden fjellet var oppsprukket.

Det nye bygget er tilnærmet rektangulært. Sammen med det eksisterende bygget danner nybygget en vinkel, eller V-form. Kantinen har buete glassfasader mot vest og ligger mellom det eksisterende og det nye bygget og binder dem sammen.

Bygget har plasstøpt kjeller og avstivende sjakter. Bærende konstruksjon videre opp er i stålsøyler, ståldragere, hulldekker og noen sandwichelementer. Bæresystemet er dimensjonert for påbygging av en kontoretasje til. Taket er isolert og tekket med papp. Fasadene er kledd med keramiske fliser, glassfliser og glass med keramiske baguetter bakom. Kvalheim sier fasadene er påkostet. Innvendig er det parkett og tepper på gulvene, systemvegger i glass og systemhimlinger i kontorene. I fellesarealene er det i hovedsak fliser på gulvene.

Enkelt vedlikehold
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Dette ble utført av Rent Tørt Bygg AS. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Vinduene er i tre belagt med aluminium, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold. Det er god tilkomst for service og vedlikehold.

Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer, basert på fjernvarme. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Sentral driftskontroll sikrer effektiv energibruk. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Alle fasadene unntatt mot nord har solavskjerming med utvendige persienner og innvendige screens.

Ekstremvinter
Bjartmar Rinde i RindeRekon AS forteller at firmaet har utført arbeid med stål og metall, bæresystemet og smedarbeid.

– Vi har også bygget ventilasjonshus på taket og montert sandwichelementer. Stålbygg er nytt område for oss. Vi har fått inn spisskompetanse gjennom prosjektleder i Elling Sundberg, som har lang erfaring fra dette feltet. Han har ledet arbeidene våre på dette prosjektet på en god måte. Vi bruker TEKLA som tegne- og modelleringsprogram. Sammen med RIB har vi satt en ny standard på stålproduksjon i Rinde Rekon AS. Alt stålet er produsert ved vårt verksted i Bergen. Den største utfordringen i prosjektet var den tøffe vinteren som ga oss alle ekstra kort byggetid. Vi har hatt et meget godt samarbeid med LAB i prosjektet.

Gard Kvalheim sier at LABs største utfordring var ekstremvinteren vi hadde i år. – Den var hardest i en tiden vi skulle lukke bygget. Streiker bidrog også til en krevende fremdrift. Vi hadde et godt samarbeid med byggherren og kom i mål innen tidsplanen. Da aktiviteten var på topp var 60 personer med på byggingen. Bygget ble fullført uten noen fraværsskader. Vi tar med oss nyttig kunnskap om å skreddersy et bygg til en virksomhet med meget høye krav fra dette prosjektet. Samarbeidet med byggherre og arkitekt har vært meget bra.

Sivilarkitekt Ulf Røstøen i Arkitektkontoret Ulf Røstøen sier at en av utfordringene var å få utnyttet tomten maksimalt. – På fasadene valgte vi svarte keramiske fliser og et rødt trappehus som frisker opp.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter